Představitelé všech olympijských výborů se sešli v Praze. Největší zasedání na světě, říká Kumpošt

Praha láká. Momentálně zástupce národních olympijských výborů, kteří se sjeli do Česka na největší setkání tohoto typu. Vrcholem bude čtvrteční vyhlášení oceněných sportovců z jednotlivých kontinentů. Do té doby budou mít všichni čas na sportovní diplomacii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy

Olympijské kruhy | Zdroj: Reuters

„Jedná se o jediné zasedání na světě, kde se jednou za rok sejdou všichni představitelé národních olympijských výborů z celého světa,“ vysvětluje Radiožurnálu místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt. Řeč je o 206 výborech, ke kterým se navíc připočítávají i další vyslanci a odborníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysláním širokých delegací ve světě ukázali, že mají o Prahu zájem, říká místopředseda ČOV Roman Kumpošt

„Akreditováno je kolem 1300 lidí, což nás trochu překvapilo. Zasedání koluje po zajímavých destinacích. Bylo v Dauhá, Hongkongu, Washingtonu a teď po dlouhé době je v Evropě,“ pokračuje Kumpošt. ČOV může velká účast těšit i proto, že se otevírá větší pole pro sportovní diplomacii.

Bez urážky k menším svazům není nutné jednat s každým, ale jednotlivé delegace velkých hráčů na mezinárodním poli vyslaly do Prahy víc lidí než do jiných destinací. Pro sportovního fanouška se nabízí konferenci srovnat s diváckou účastí na olympijských hrách v Londýně.

„Město s dobrou organizací a jasnou logistikou přitáhlo mraky lidí, pro které bylo zajímavé spojit sport s kulturou. Přesně tohle teď Praha nabízí,“ říká místopředseda ČOV. „Pokud k nám vyslali široké delegace, pak je vidět, že o naše hlavní město mají velký zájem,“ dodává.

Hodně očekávaný bude čtvrteční projev předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha a také páteční slavnostní ocenění významných sportovců jednotlivých kontinentů. Na obálce se seznamem jmen je ale až do samotného vyhlášení napsáno „Přísně tajné“.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme