Tour de France přišla o dvě hvězdy. Rogliče vyřadilo zranění, Van der Poel upřednostnil olympiádu

Letošní ročník nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France už bude pokračovat bez Primože Rogliče. Slovinský cyklista, který se po sobotní etapě nacházel na průběžném 51. místě se ztrátou více než 39 minut na vedoucího krajana Tadeje Pogačara, se rozhodl odstoupit. Se závodem se loučí také Nizozemec Mathieu van der Poel, který se bude nyní soustředit na olympijský start mezi bikery.

Tento článek je více než rok starý.

Cluses (Francie) (Aktualizováno: 12:56 4. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primož Roglič

Primož Roglič | Zdroj: Reuters

Jednatřicetiletý závodník z týmu Jumbo-Visma se potýkal s následky pádu ve 3. etapě a tam pravděpodobně skončily i jeho šance na boj o žlutý dres pro lídra závodu.

VIDEO: Třetí etapu Tour vyhrál Belgičan Merlier, v cílové rovince při spurtu upadli Sagan s Ewanem

Číst článek

I přes solidní výkon, který předvedl v časovce, nabral Roglič výraznou ztrátu v následujících etapách a po poradě s týmem se rozhodl ze závodu odstoupit.

„To rozhodnutí jsme učinili společně s týmem, protože nemělo smysl, abych na Tour pokračoval. Musím se vyléčit ze zranění a připravit se na další závody. Snažil jsem se závodit ze dne na den, ale po pár dnech to přestalo mít smysl,“ popsal své pocity zkušený závodník.

Časovku ovládl Pogačar a Roglič za ním zaostal o 44 sekund. Právě tam už rozdíl mezi oběma krajany narostl v průběžném pořadí na téměř dvě minuty.

„Cítil jsem se hodně špatně, v časovce jsem to sice vydržel, ale pak už to bylo na mé tělo opravdu moc a nemohl jsem závodit. Musel jsem to přijmout a věřit, že to bylo správné rozhodnutí,“ řekl dvojnásobný vítěz Vuelty a loňský druhý muž Tour.

Obhájce prvenství Tadej Pogačar bude v v nedělní deváté etapě Tour de France hájit žlutý dres lídra, do něhož se oblékl po fantastickém sobotnímu výkonu.

Slovinský jezdec stáje SAE Team Emirates má před vjezdem pelotonu do hor náskok 1:48 minuty před Woutem van Aertem z Belgie.

Přednost má olympiáda

Po šesti dnech ve žlutém dresu opouští Tour de France i Mathieu van der Poel. Bylo to pro mě a pro tým úžasný týden, měli jsme šest dní žlutý dres.

„Bohužel už nebudu dnes startovat, protože jsme se rozhodli, že pro mě bude lepší soustředit se na olympiádu. Potřebuji se po tom týdnu trochu zotavit, protože by bylo nereálné odjet celou Tour a se rovnou vydat do Tokia,“ sdělil před startem 9. etapy novinářům aktuálně jeden z nejlepších cyklistů současnosti.

Průběžné pořadí Tour de France:

1. Pogačar 29:38:25, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:48, 3. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -4:38, 4. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -4:46, 5. Vingegaard -5:00, 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:01, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -5:13, 8. Mas (Šp./Movistar) -5:15, 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -5:52, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -6:41, ...148. Vakoč -1:14:24.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme