Prohra o jediný bod. Basketbalisté podlehli v přípravě Turecku

Čeští basketbalisté podlehli v prvním domácím přípravném utkání na mistrovství Evropy Turecku o jediný bod a to 66:67. Ještě sedm sekund před koncem vedli Češi díky trestnému střílení 66:64, ale trojkou v poslední sekundě zajistil Ali Muhammed vítězství Turecku. Dalším zápasem bude v pátek domácí souboj proti Finsku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:25 16. 8. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní hvězdou českého výběru je Tomáš Satoranský

Hlavní hvězdou českého výběru je Tomáš Satoranský | Zdroj: ČTK

V úvodu ukazoval Turek Cedi Osman, proč z něj svou novou posilu udělal v vicemistr NBA Cleveland, když dal 11 z úvodních 15 bodů svého týmu. Češi se však drželi v kontaktu i přesto, že měli výškovou a váhovou nevýhodu pod košem a že Turci presinkem hodně komplikovali rozehrávku české hvězdě Tomáši Satoranskému.

"Je to jenom přípravný zápas, ale hráli jsme doma a proti dobrému týmu. Měli jsme to v našich rukou. Ty dvě šestky jsem měl samozřejmě dát jako lídr. Na druhou stranu je lepší prohrát teď než na mistrovství," řekl Radiožurnálu Satoranský.

Po prostřídání se sice hosté vzdálili na devět bodů, ale Češi se rychle vrátili do hry a drželi se soupeře na dostřel jediného koše.

Trenér Ronen Ginzburg si zkoušel různé varianty obran a sestav včetně té bez jediného klasického pivota a hledal zbraně, kterými by český tým mohl na ME překvapit soupeře při absenci vysokých hráčů Jana Veselého a Ondřeje Balvína.

První poločas nabídl vyrovnané výkony, takže kdo ještě nekouká na @sport_ct, tak honem zapnout #rvisejakolev

Příspěvek sdílený Czech Basketball Federation (@ceskybasketbal),

Do druhé půle vlétli Češi ve velkém stylu. Soupeře rozhodili presinkem a rychlou kombinací v útoku předvedli šňůru 11:2, která jim přinesla sedmibodové vedení. Chytl se zejména Jaromír Bohačík, který byl se 16 body nejlepším českým střelcem.

Vysoké tempo ale domácí neudrželi. Naopak se vlastními chybami dostali z rytmu a Turci rychle skóre opět otočili. Když se začal prosazovat turecký pivot Semih Erden, vypadalo to z českými šancemi špatně, ovšem Satoranský strhnul spoluhráče k závěrečnému obratu.

Důležitou střelu proměnil 40 sekund před koncem Bohačík z odskoku přes obránce a zařídil čtyřbodové vedení. Ale Turci potvrdili, že se nikdy nevzdávají a Muhammed, který hraje za euroligového vítěze Fenerbahce pod svým rodným jménem Bobby Dixon, trojkou s klaksonem zařídil pro hosty vítězství.

"Takhle poslední střelou v poslední vteřině to nás určitě mrzí. Mě dvojnásob protože to bylo po mojí chybě. Takový hráč jako je on, by vůbec nesměl dostat balón," přiznal basketbalista Jaromír Boharčík.

ČTK, jbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme