Bez frází i bez šatů. Fotografka líčí příběhy sportovců netradiční formou

Sportovci jsou médii prezentování především na stadionech, sportovištích a během jejich sportovních výkonů. Projekt Bez frází je ale popisuje z jiné stránky, která hranice sportu překračuje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Bereme vás za kulisy stadionů. Za hradbu naučených odpovědí na opakující se otázky. Do světa, kam mohou vstoupit jen vyvolení. Vyprávějí vám ti, kteří mají o čem vyprávět. Ti, kteří zvládli něco, co nikdo další. Ukazují vám svůj život vlastníma očima,“ stojí na webu projektu Bez frází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotografka Jana Mensatorová

Projekt zachycuje příběhy sportovců a doplňuje je o originální fotografie. „Nejtěžší to bylo asi se mnou, abych to všechno vymyslela. Jinak ti sportovci jsou úžasní,“ říká pro Radiožurnál Jana Mensatorová, která fotografovala projekt Bez frází.

Jeden z příběhů se týká tenisty Daniela Vrby, který prodělal leukémii: „Najednou jsem nemohl ani vstát z postele, protože jsem byl nacpaný kortikoidy, z celého těla mi trčely hadičky,“ líčí Vrba pro web projektu. Z nemoci se ale vyléčil, a dokonce se vrátil i k tenisu. V současné době se nachází na 1498. místě žebříčku ATP. Jeho příběh zachytila fotografka Mensatorová pomocí fotografie, kde má na sobě hadičky stejně jako v době jeho nemoci.

„Ty hadičky byly základ fotky. Měla tam být buď jedovatá tekutina, nebo něco, co to bude symbolizovat. Ta raketa je důležitá. Celou dobu v nemocnici měl jednu raketu sebou a říkal, že se k tenisu vrátí,“ popisuje Mensatorová.

🆕📝 | Jako dítě prodělal náročnou operaci, dostal sádru od pasu dolů a od lékařů celoživotní zákaz vrcholového sportování… @Addy91K si přesto ještě před dvacátými narozeninami zahrál v útoku s Jágrem a směřuje k velké kariéře.
bezfrazi.cz/vzdyt-jsi-zdra…

14:52 – 18. 12. 2018

5 33

Na fotografiích se objevuje také hendikepovaný plavec Jan Povýšil, jak sedí na dně vypuštěného bazénu. „Ten nápad s vypuštěným bazénem byl takový od začátku. Původně jsme zvažovali barrandovský bazén, ale ten je hrozně zarostlý. Pointa měla být především to, že když člověk skočí do vypuštěného bazénu, tak se mu něco stane. To souvisí i s jeho příběhem. V patnácti letech sjel špatně do bazénu, poranil si páteř a od té doby je vozíku. Do té doby přitom hrál pozemní hokej, plavec se z něj stal až po zranění,“ líčí Mensatorová.

Ta z fotografií projektu Bez frází udělala i kalendář. Na jeho fotkách se objevuje ještě např. hokejista Ondřej Kratěna nebo basketbalistka Kateřina Elhotová zalitá v betonu. „Jde už jen o to, jak si to kdo přebere. Někoho zaujme příběh, půjde se podívat na fotku. Anebo naopak, zaujme ho fotka a přečte si ten příběh,“ popisuje Mensatorová cesty, jak pochopit příběh sportovce z jedné fotky.

František Kuna, krb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme