Prskavec, Hradilek, Přindiš, Tunka. Pro kanoisty začíná na mistrovství světa v Seu boj o olympiádu

Ve středu začíná ve španělském Seu d'Urguell mistrovství světa ve vodním slalomu. V kanále, který hostil olympijské hry 1992, teď půjde i o účast na příštích hrách v Tokiu.

Tento článek je více než rok starý.

Seu d'Urguell (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vít Přindiš si nakonec dojel pro druhé místo.

Vít Přindiš bude na mistrovství světa bojovat o olympiádu | Zdroj: www.kanoe.cz

Zase nastává ta krutá chvíle zvlášť pro české kajakáře. Čtyři z nich vědí, jaké to je vyhrát velký mezinárodní závod. Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek a Ondřej Tunka jsou mistry světa, Vít Přindiš evropským šampionem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro kanoisty začíná na mistrovství světa boj o Tokio. Více si poslechněte v reportáži Jana Suchana

Na olympijských hrách v Tokiu ale bude moct závodit jen jeden z nich a šampionát ve Španělsku je prvním z nominačních závodů do českého olympijského týmu. „Samozřejmě někde v hlavě mám, že to je první ze závodů v boji o Tokio, nicméně se snažím na to nemyslet,“ řekl Radiožurnálu Vít Přindiš, vedle kterého startují na mistrovství světa ještě Hradilek a Prskavec.

Jednak bude důležité, v jakém pořadí se Češi seřadí za sebou, jednak můžou ještě získat bonusové body za umístění do celkového 10. místa. „Pokud tady někdo dokáže zvítězit a ostatní nedosáhnou na žádné plusové body, tak věřím, že to může být rozhodující,“ myslí si Jiří Prskavec.

Vít Přindiš dodává: „Bude samozřejmě důležité tady zajet dobře, ale rozhodně nebude konečná, když se to nepovede.“

Kajakář Prskavec ovládl pražské finále Světového poháru a slaví i celkový triumf, Přindiš byl druhý

Číst článek

Na jaře bude souboj o Tokio pokračovat na českých nominačních závodech a na mistrovství Evropy, a tak se tím teď vodní slalomáři nechtějí rozptylovat, přepočítávat body a tak dále, aby jejich bitva nedopadla černě pro všechny.

„První krok, který je pro nás všechny tři stejný, je vůbec to místo vybojovat, abychom se měli vůbec o co prát, aby někdo z nás do Tokia příští rok mohl jet,“ usmívá se Vít Přindiš.

Tohle by totiž pro české kajakáře neměl být problém. Jedno olympijské místo získá 18 zemí podle celkem jednoduchého klíče. Z každé reprezentace se počítá jen nejlepší kajakář a prvních 18 států má jistou účast na olympiádě.

Totéž platí v kategorii kajakářek, kanoisté a kanoistky budou soutěžit o 11 místenek. Kdo neuspěje, má šanci ještě na kontinentálních šampionátech.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme