První maraton v Káhiře. Před lety v egyptském hlavním městě běhalo pár lidí, o víkendu to byly tisíce

Káhira zažila svůj první maraton v historii. V drtivé většině se na start postavili Egypťané různého věku. Běžecká komunita v Káhiře přitom začala být aktivní teprve před pěti lety. To si chodilo pár desítek lidí zaběhat na kratší trasy. Víkendové akce už se ale zúčastnily tisíce sportovců.

Káhira Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maraton v Káhiře

Maraton v Káhiře | Foto: Cairo Runners

Organizátoři povzbuzují běžce pár desítek metrů před cílovou bránou. Rychlejší maratonci a půlmaratonci už jsou v cíli, a plocha před podiem, kde začne za chvíli koncert, je stále oranžovější s tím, jak dobíhají další a další účastníci běhu v oficiálních oranžových tričkách.

Netradiční lokality maratonů. Běhají se na Velké čínské zdi i kolem chrámů v Myanmaru

Číst článek

A ve stejném oranžovém tričku tu sedí v invalidním vozíku paní Hála, která má čerstvě za sebou paralympijský běh.

„My jsme měli kolečko jeden a půl kilometru. Pro mě to je poprvé, kdy něco takového jedu. Je mi padesát a strašně se mi to líbí,“ svěřila se Radiožurnálu.

Paní Hála přijela až z 200 kilometrů vzdálené Alexandrie a je ráda, že se tu setkala s podobně postiženými Egypťankami a Egypťany, a že pro ně někdo něco takového organizuje.

Na podiu se vyhlašují vítězové paralympijského běhu a paní Hála vyjíždí se svým vozíkem na pomyslný stupínek třetího místa. To je pěkné.

Potkávám tu dvě dámy ve středním věku, na sobě mají čísla z půlmaratonu.

'Jsem rozbitý, jak snad ještě nikdy.' Český ultramaratonec Brunner doběhl v závodě na 246 km druhý

Číst článek

„Když jsem s tou partou, která maraton organizuje, běžela poprvé, bylo nás tak osmdesát, pětaosmdesát. A teď se podívejte!“ vzpomíná paní Amání na začátky káhirského běhání před pěti lety, víkendový půlmaraton běžela s kamarádkou.

Víc pohybu pro Egypťany

„Navíc dneska už je to normální běhat v Káhiře po ulicích, a to je bezvadné. Já běhám skoro každý den. Bydlím v centru, na ostrově Gezíra, mám tam svoje devítikilometrové kolečko kolem ostrova.“

Hišám si dal desetikilometrový rekreační běh. Potvrzuje, že se Egypťané v posledních několika letech začali mnohem víc hýbat.

„V Káhiře přibylo plno posiloven, jsou tu skupiny, jako třeba tihle běžci, cyklistické skupiny, těch aktivit je spousta. Za pár let tu bude sportovních lidí ještě mnohem víc.“

Teď si tady pomáháme s dalším kolegou v oranžovém tričku s výstupem na obrubník, no není to s těmi desítkami kilometrů v nohách lehké. Nicméně zdá se, že spoustě běžců přeci jen ještě zbyly síly, protože teď tady v davu křepčí před pódiem, na kterém jim hraje místní rocková kapela.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme