Kvůli šikaně se chtěl zabít, pomohla mu vlna solidarity. Teď malý Quaden zahájil ragbyový zápas

Quadenu Baylesovi, trpícímu takzvaným dwarfismem, se dostalo velké pocty. S míčem v ruce přivedl na hřiště výběr australských domorodých ragbistů, a to k exhibičnímu zápasu proti novozélandským Maorům. Devítiletý chlapec se v posledních dnech dočkal vlny solidarity, kterou rozpoutalo video, na kterém své matce říká, že se chce kvůli šikaně zabít.

Queensland (Austrálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Quaden je sám domorodého aboridžinského původu a podle své matky Yarraky Baylesové, kterou cituje server BBC.com, vždy snil o tom, že z něj bude ragbyový hráč.

Po videu, které v týdnu umístila na sociální sítě, se na internetu pod hashtagy #WeStandWithQuaden či #quadenbayles množí zprávy a vzkazy obyčejných lidí i známých osobností.

Podporu mu vyjádřil například australský herec Hugh Jackman. „Quadene, máš ve mně přítele,“ vzkázal mu filmový představitel Wolverina. Na chlapcovu počest dokonce vznikla i internetová sbírka, v níž se už vybraly statisíce dolarů od téměř dvaceti tisíc přispěvatelů.

Chlapce ve videu podpořil i domorodý australský tým Indigenous All Stars a pozval jej na jejich sobotní zápas v Queenslandu. „Stojíme za tebou. Chceme se ujistit, že se ti dobře daří, takže chceme, abys nás o víkendu vedl do zápasu,“ řekl ve videu hráč Rabbitoh Latrell Mitchell.

Quaden skutečně tým do exhibičního zápasu přivedl. Jednou rukou se držel kapitána týmu Joela Thompsona a v druhé nesl míč, který následně předal rozhodčímu. Na uších měl protihluková sluchátka, i přes ně ale musel slyšet fanoušky, kteří jej bouřlivě přivítali.

‚To fyzické se dalo, psychický nátlak byl hrozný.‘ Matka promluvila o kyberšikaně syna

Číst článek

Utkání, jehož výsledek však nebyl důležitý, vyhrál maorský výběr 30:16.

Na páteční tiskové konferenci chlapcova matka řekla, že po vlně solidarity se mladý Quaden dostal z nejhoršího dne života k tomu nejlepšímu. Zároveň doufá, že případ jejího syna vnese možné následky šikany do širštího podvědomí.

„Ztrácíme příliš mnoho lidí kvůli šikaně, diskriminaci či rasismu,“ uvedla. „Quaden je navíc Aboridžinec s tělesným postižením. Lidé nechápu, že to má dvakrát tolik těžké. Čelí rasismu i diskriminaci.“

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme