Na K2 hraje obrovskou roli počasí, říká Jaroš. O výstup se pokouší dva čeští horolezci

Je druhou nejvyšší horou světa a výstup na ni je náročnější než na samotný Everest. Hora K2 je mezi horolezci jednou z nejobávanějších a v těchto dnech se o tom přesvědčují i dva Češi. Nezávisle na sobě se na vrchol pokouší dostat Klára Kolouchová a Tomáš Petreček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš

Radek Jaroš | Zdroj: http://www.radekjaros.cz/

„Největší problém na ‚ká dvojce‘ je, že je to nejvíc severozápadně vysunutá osmitisícovka a hraje tam obrovskou roli počasí, které nejvíc brání výstupům,“ řekl Radiožurnálu Radek Jaroš, nejúspěšnější český himalájský horolezec.

Čína chce kvůli nepořádku omezit přístup na Mount Everest. ‚Je to dobrý krok,‘ říká horolezec Jaroš

Číst článek

„Svého času to byla i opuštěnost, protože leží hranicích Pákistánu s Čínou, takže se tam lidi nehrnuli. To se ale mění. Při mém prvním výstupu jsme lezli jen v osmi lidech a nikdo další na cestě nebyl, až později jsme potkali jednu nebo dvě expedice. Zatímco když jsem tam byl naposledy v roce 2014, tak těch lidí tam bylo asi sedmdesát. A předpokládám, že dnes by tam už mělo být kolem dvou set lidí, protože K2 objevili šerpové a pořádají se tam stejné expedice jako na Everest,“ vysvětlil Jaroš.

Pětapadesátiletý horoelezec má na horu K2 poměrně čerstvé vzpomínky, v roce 2014 ji společně s Janem Trávníčkem zdolali jako zatím poslední Češi. Tehdy Jaroš zkompletoval tzv. Korunu Himálaje, na výstup na poslední vrchol ale dlouho čekal. K žádnému riskování ho to ale nepřimělo.

„Každý člověk to má jinak, ale v mém případě to tak rozhodně nebylo. V tu dobu to byla moje zhruba pětadvacátá expedice do Himálaje a měl jsem už zkušenosti a pokoru,“ řekl Jaroš. Na úspěšný výstup čeká i Klára Kolouchová, která už se o zdolání vrcholu K2 pokoušela dvakrát.

„Klára si to musí zvážit sama, ale ona je zřejmě součástí nějaké mezinárodní expedice, v níž taktiku výstupu určují šerpové,“ vysvětlil Jaroš.

Na 8611 metrů vysoký vrchol a zpět se doposud dostalo pět Čechů. Kolouchová by se mohla stát první ženou.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme