Radost z historické výhry na Giru zastínila bolest. Girmaye trefil špunt do oka, pokračování je nejisté

Eritrejský cyklista Biniam Girmay vyhrál desátou etapu Gira d'Italia a jako první jezdec z této africké země triumfoval v závodě Grand Tour. Dvaadvacetiletý člen stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux předvedl v závěru 196 km dlouhé trati největší zrychlení a ve spurtu v Jesi porazil Nizozemce Mathieua van der Poela a domácího Vincenza Albaneseho. Růžový dres lídra uhájil Španěl Juan Pedro López.

Jesi (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biniam Girmay se na stupních vítězů nešťastně trefil špuntem do oka

Biniam Girmay se na stupních vítězů nešťastně trefil špuntem do oka | Zdroj: Reuters

„Uvědomuji si, že tu píšu historii, ale je to jen díky mému týmu a rodině,“ řekl bezprostředně po dojezdu první černošský vítěz etapy na Giru, jenž navázal jako druhý Afričan na výhru Alana van Heerdena z JAR z roku 1979.

V horském finiši deváté etapy Gira d'Italia triumfoval Australan Hindley, Hirt skončil třináctý

Číst článek

Radost z vítězství při premiérové účasti na Giru pak ale Girmayovi pokazila nešťastná nehoda na stupních vítězů.

Nešťastná oslava

Při otevírání lahve šampaňského ho trefila korková zátka do oka a musel být převezen na ošetření do nemocnice. Z ní už byl propuštěn, o svém pokračování v závodu se podle zástupců stáje rozhodne až ráno před startem jedenácté etapy.

V osmadvacetičlenné hlavní skupině přijel jako poslední do cíle i Girmayův týmový kolega Jan Hirt, jenž pro pozdějšího vítěze v posledních kilometrech pracoval v čele pelotonu. Český cyklista tak v průběžném pořadí uhájil 14. místo. Na Lópeze dál ztrácí 3:09 minuty.

Girmay závodí mezi profesionály od roku 2020 a dosud měl na svém kontě osm vítězství. Třikrát se radoval v této sezoně, největší triumf slavil na konci března, kdy jako první Afričan vyhrál klasiku Geng-Wevelgem a připsal si první úspěch kariéry na WorldTour.

Sprinterskou formu potvrdil i v úterý, kdy jeho finiš ocenil zvednutým palcem při průjezdu cílem i poražený Van der Poel.

Závěrečný spurt pomohl Girmayovi rozjet i týmový kolega a osmý muž celkového pořadí Domenico Pozzovivo.

„Přijel jsem na Giro s odhodláním vyhrát etapu. Všichni z týmu pro mě dneska tahali, dokonce i jezdci na celkové umístění, Domenico Pozzovivo byl na konci úžasný,“ řekl Girmay po dojezdu.

Ve středu čeká peloton rovinatá 203 km dlouhá etapa ze Santarcangelo di Romagna do Reggio Emilia. Šanci by tak měli opět dostat spurtéři.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Pescara - Jesi, 196 km):

1. Girmay (Eri./Intermarché-Wanty-Gobert) 4:32:07, 2. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 3. Albanese (It./EOLO-Kometa), 4. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 5. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 6. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma), 7. Bardet (Fr./DSM), 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 9. Almeida (Portug./SAE Team Emirates), 10. Schmid (Švýc./Quick-Step-Alpha Vinyl), ...28. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 42:24:08, 2. Almeida -12, 3. Bardet -14, 4. Carapaz -15, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...14. Hirt -3:09.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme