Ragby během šampionátu získává na oblibě i mezi Čechy. Mnozí přiznávají, že mají v pravidlech guláš

Ragbyové mistrovství světa patří k vůbec nejsledovanějším sportovním akcím. A během šampionátů ho začnou v Česku víc vnímat i lidé, kteří obvykle s tímhle sportem nepřijdou čtyři roky do styku. Platí to i pro probíhající turnaj v Japonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání ragbyového světového šampionátu mezi Francií a Argentinou

Utkání ragbyového světového šampionátu mezi Francií a Argentinou | Foto: MATTHEW CHILDS | Zdroj: Reuters

Například ve Walesu zažijete v hospodě při sledování ragbyových zápasů hodně emotivní atmosféru. Jenže tam má tenhle sport obrovskou popularitu a tamní národní týmy patří k elitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světový šampionát tradičně přitáhne k ragby nové fanoušky i v Česku. Více v reportáži Mirka Vasiće

V Česku to tak z mnoha důvodů není, a tak - i kvůli dopoledním časům zápasů z Japonska - moc lidí při hromadném sledovaní mistrovství světa nepotkáte.

Ragby se ale dostane ve větší míře do pozornosti lidí. „Takovéto nadšení, nebo alespoň u nás v České republice, je v podstatě právě jenom v průběhu mistrovství světa,“ shodli se fanoušci Lukáš a Petr.

Tři bratři. All Blacks spoléhají při cestě za zlatým hattrickem na sourozeneckou souhru

Číst článek

Ragby je začalo bavit, byť v pravidlech, na rozdíl třeba od fotbalu nebo hokeje, nemají úplně jasno.

„Abych řekl pravdu, tak v pravidlech mám docela guláš. V základních pravidlech se orientuji, ale nejdu nějak do hloubky. Samozřejmě během sledování šampionátu naberu nové poznatky a lecčemu se přiučím, ale za ty čtyři roky, co se na ragby koukám, jsem stále takový nepopsaný, vyzmizíkovaný list,“ usmíval se Lukáš.

Drop gól. Vzácná zbraň pomohla kolébce ragby k jedinému titulu mistrů světa

Číst článek

Na hřišti je 15 ragbistů v jednom týmu a každá pozice má svůj název. V češtině například mlynář, pilíř, tříčtvrtka, mlýnová a útoková spojka nebo rváček. A pro občasného diváka je problém definovat, jaké mají jednotliví hráči přesně úkoly.

„Vím, kdo je kopáč nebo mlynář. Vím, že tam jsou rváčci, ale co přesně dělají, to nevím,“ přiznal Petr. I na tomto příkladu je vidět, že ragby není v Česku úplně zažité ani mezi sportovními fanoušky. I tak ho ale sledují při mistrovství světa s nadšením.

„Mě na tom baví neuvěřitelná dynamika toho sportu a výkony jednotlivých hráčů. Jsou u nich k vidění silové momenty, ale zároveň i atletické,“ řekl Lukáš.

Ragbyové mistrovství světa tak baví i fanoušky v Česku, i když občas moc nevědí, co se na hřišti děje.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme