V roce 1995 vybojovali jihoafričtí ragbisté historický triumf, teď chtějí vyrovnat rekord All Blacks

Ragbisté Jihoafrické republiky mohou vyrovnat slavné All Blacks, tedy reprezentanty Nového Zélandu. Pokud v sobotu dopoledne porazí v Japonsku ve finále mistrovství světa Anglii, získají také rekordní třetí titul. A určitě si připomenou i ten premiérový z roku 1995. Tehdy - po politických změnách v zemi - hráli na šampionátu poprvé a doma hned slavili zlato.

Jokohama Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ragbisté Jihoafrické republiky porazili na mistrovství světa Itálii

Ragbisté Jihoafrické republiky. | Zdroj: Reuters

Byla to v Johannesburgu velká sláva. Prezident Nelson Mandela předával kapitánovi jihoafrické ragbyové reprezentace Francois Piennarovi trofej pro mistry světa. V základní sestavě tehdy nastoupil i černošský hráč Chester Williams - jen zhruba rok po konci apartheidu, systému založeném na rasové segregaci. A Mandela později v nahrávce pro svou nadaci, označoval triumf reprezentace za důležitý mezník pro Jihoafrickou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V roce 1995 vybojovali jihoafričtí ragbisté historický triumf, teď chtějí vyrovnat rekord All Blacks

„Pomohli jste spojit náš národ, jak to dokáže jen sport, když jste vyhráli v roce 1995 ragbyové mistrovství světa. Všechny jste nás udělali hrdými, že jsme Jihoafričani, obyvatelé nové nerasistické a demokratické Jižní Afriky,“ říkal Mandela.

I když Mandelovy myšlenky o ideálním soužití v Jihoafrické republice ani dodnes úplně neplatí, hodně věcí se změnilo v pozitivním směru. Odráží to i ragbyová reprezentace, kterou poprvé v historii vede na světovém šampionátu černošský kapitán a výborný hráč Siya Kolisi, kterého těší, jakou fandí národnímu týmu lidé z jeho země.

Ragbisté Nového Zélandu získali na mistrovství světa bronz. Položili šest pětek a přehráli Wales 40:17

Číst článek

„Tohle pro nás znamená všechno. V týmu jsme každý z tak rozdílného prostředí - různého ve všem. Mít takovou podporu od lidí z Jižní Afriky, kteří nám přijeli fandit… Víte, to pro nás znamená strašně moc! A lidé, kteří jsou doma - vidíme vaše zprávy, to je pro nás stejně důležité,“ přál si Kolisi v rozhovoru pro Světové ragby ještě na hrací ploše po úspěšném semifinále.

Teď se pokusí s Jihoafrickou republikou uspět i v boji o zlato - proti Anglií, hrát se začne v Jokohamě v 10.00.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme