Haka, cibi, siva tau. Bojové tance jsou atrakcí každého ragbyového šampionátu

Osm evropských týmů, čtyři americké, dva africké a pět zástupců Oceánie. A pochopitelně domácí Japonsko jako jediný reprezentant Asie. Na ragbyovém mistrovství světa je to jako obvykle pořádná směsice kultur celého světa, což je znát nejen v hledišti a okolí stadionů, ale i na samotném hřišti. Bojové tance předváděné ragbisty tichomořských národů patří k největším lákadlům každého šampionátu.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novozélandští ragbisté předvádějí bojový tanec haka

Novozélandští ragbisté předvádějí bojový tanec haka | Foto: MATTHEW CHILDS | Zdroj: Reuters

A není to pouze nejznámější haka, kterou po celém světě proslavili především ragbisté Nového Zélandu.

Drop gól. Vzácná zbraň pomohla kolébce ragby k jedinému titulu mistrů světa

Číst článek

Tance vycházející z dávných kulturních tradic svých zemí prezentují i národní výběry dalších tichomořských států. Rituály se přitom nepojí nutně s válčením, ale dodnes se používají při významných obřadech nebo jako oslava výjimečných úspěchů.

Pro laika působí na první pohled nejsmířlivějším dojmem tanec cibi, kterým si před zápasem dodávají kuráž Fidžijci.

Poprvé ho použili v roce 1939 jako reakci na haku během turné po Novém Zélandu. Fidžijci neprohráli během svého výjezdu ani zápas a i jako vzpomínku na historický a dosud nepřekonaný počin zachovali tradici až do současnosti.

Samojci používají úderný tanec siva tau. Ten nahradil před mistrovstvím světa 1991 střídmější verzi ma‘ulu‘ulu moa.

Ragby během šampionátu získává na oblibě i mezi Čechy. Mnozí přiznávají, že mají v pravidlech guláš

Číst článek

Nový rituál přinesl tehdejší Západní Samoi hned při debutu na světovém šampionátu velký úspěch. Reprezentanti polynéského státu zdolali v základní skupině favorizovaný Wales a postoupili do vyřazovací fáze. Ve čtvrtfinále už ale nestačili na Skotsko.

„Když předvádím siva tau, myslím na svou rodinu, kterou reprezentuji a za kterou se jdu na hřiště rvát. Rozhodně vás to probere a nabudí,“ popsal své pocity pro ABC bývalý samojský zadák Tino Junior Poluleligaga.

Podobně jako rituály ostatních zemí, i tanec sipi tau, který používají ragbisté Tongy, prochází postupně různými změnami a úpravami. Poprvé ho mohli sportovní fanoušci vidět na šampionátu v roce 1995.

„Sipi tau není univerzální jako třeba haka. Před každým zápasem uděláme něco jinak. Je to stále bojový tanec, ale především zdůrazňuje víru Tonžanů v boha,“ vysvětlil pro ESPN Siale Piutau. „Namotivuje vás to, když si zakřičíte od plic na soupeře stojící před vámi,“ dodal.

A na závěr nejznámější haka. V současnosti používají novozélandští ragbisté tradiční verzi Ka Mate, ke které přibyla po sto letech v roce 2005 lehce kontroverzní Kapa O Pango. Tato variace haky končí přejetím prstu přes hrdlo, což může připomínat násilné gesto.

All Blacks se ke Kapa O Pango uchylují při výjimečných příležitostech a většinou před velkými zápasy. Tanec použili i při svém prvním vystoupení na letošním šampionátu v souboji dvou favoritů proti Jihoafrické republice. Kontroverzní gesto na závěr ale vynechali.

Původem maorský tanec haka předvádějí před svými zápasy třeba také ragbisté Cookových ostrovů. Ti jsou ale na světovém žebříčku až na 53. místě a na své okamžiky slávy na největším ragbyovém turnaji si zřejmě budou muset ještě dlouho počkat.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme