Sever proti jihu. Semifinále ragbyového šampionátu nabídne tradiční souboj Evropy a zbytku světa

Na ragbyovém mistrovství světa se o víkendu rozhodne o finalistech. A budou to tradiční souboje mezi jižní polokoulí a Evropou. V semifinále se utkají dvojice Nový Zéland – Anglie a Jihoafrická republika – Wales.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

All Blacks svého velkého rivala porazili v parádním zápase 23:13 a dokráčeli k vítězství ve skupině B

Utkání základní skupiny mezi Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou | Foto: ANNEGRET HILSE | Zdroj: Reuters

Mistrovství světa se hrají od roku 1987. Z hlediska počtu vítězství je jasná dominance jižní polokoule – sedm titulů proti jedinému evropskému. Rekordmanem je trojnásobný vítěz Nový Zéland, jehož reprezentace přezdívaná All Blacks je pro mnohé lidi synonymem ragby.

Haka, cibi, siva tau. Bojové tance jsou atrakcí každého ragbyového šampionátu

Číst článek

A to i díky tradičnímu maorskému tanci haka, na který se pokaždé těší fanoušci po celém světě. All Blacks ho samozřejmě předvedli i před všemi čtyřmi vítězstvími na probíhajícím šampionátu v Japonsku. Na Novém Zélandu je ragby zkrátka skoro náboženstvím.

„Myslím, že Nový Zéland ragby opravdu zbožňuje. Na Novém Zélandu je hodně různých kultur – Maorové, obyvatelé z pacifických ostrovů, Evropané. To společně vytváří i novozélandské ragby,“ řekl Radiožurnálu při své návštěvě České republiky s výběrem Barbarians dvojnásobný mistr světa Ben Franks.

‚Je to sport číslo jedna, letos vyhrajeme.‘ Wales žije ragbyovým mistrovstvím světa a doufá ve vítězství

Číst článek

Po dvou titulech získaly Jihoafrická republika a Austrálie. I v těchto zemích je ragby z hlediska popularity na špičce mezi sporty.

Tradice je i v Evropě, koneckonců hra se formovala na Britských ostrovech a název nese přímo podle anglického města Rugby. Jediný evropský tým, který dokázal přetlačit ve finálových soubojích silnou trojku, byla v roce 2003 Anglie. Ta je s Francií jedinou zemí severní polokoule, která se dokázala probít až do finále.

Na aktuálním šampionátu, který se poprvé koná v Asii, má naději rozšířit počet evropských finalistů Wales. V neděli nastoupí v semifinále proti Jihoafrické republice, už v sobotu pak hraje Nový Zéland proti Anglii. Obě utkání začínají v 10.00 našeho času.

Mirko Vasić, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme