Španělští ragbisté zuří kvůli rozhodčímu. Rozhodující zápas pískal krajan rivalů v boji o MS

Španělští ragbisté přišli o přímý postup na mistrovství světa v roce 2019. V závěrečném zápase mistrovství Evropy překvapivě prohráli s Belgií a velmi si stěžovali na výkon rumunského rozhodčího. Na jejich úkor má totiž MS jasné právě reprezentace Rumunska.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský rozhodčí Vlad Jordanescu v obležení španělských ragbistů

Rumunský rozhodčí Vlad Jordanescu v obležení španělských ragbistů | Zdroj: repo YouTube

Španělé se těšili na první účast na mistrovství světa v ragby od roku 1999, stačilo splnit roli favorita a v rámci European Rugby Championship porazit Belgii. Jenže Belgičané díky šesti proměněným trestným kopům vyhráli 18:10.

Jestřábí oko nově rozhoduje sporné momenty i v ragby, přínosem je ale třeba i pro lékaře

Číst článek

„Vůbec jsme nemohli hrát, rozhodčí hru pořád zastavoval. A rozdíl mezi tresty pro nás a pro ně byl obrovský,“ stěžoval si po zápase španělský trenér Santiago Santos.

Po zápase se rozzuření španělští ragbisté sesypali okolo trojice rozhodčích, tím hlavním byl Rumun Vlad Jordanescu, asistovali mu dva krajané. Druhé místo v soutěži a tím pádem přímý postup na MS v příštím roce připadlo právě reprezentaci Rumunska.

Španělé po zápase rozhodčím velmi nevybíravě nadávali, někteří uraženě tleskali nad hlavou, další někteří se ho snažili napadnout. Arbitry bránili hráči Belgie i pořadatelé. To vše ve sportu, kde hráči s rozhodčími smí diskutovat pouze prostřednictvím kapitána.

Proč pískal Rumun?

Poražený tým kritizuje kromě výkonu rozhodčího i to, že byl vůbec k zápasu nominován, když šlo o účast jeho země na mistrovství světa, které příští rok uspořádá Japonsko.

Vedení evropského ragby, které soutěž pořádá, vydalo prohlášení, že „rozhodčí byli na zápas nominováni nezávislou a kvalifikovanou komisí.“ Nominace rozhodčích prý byla ještě během turnaje revidována na základě jejich úrovně.

„Bylo by nevhodné oficiálně komentovat výkon rozhodčích před provedením obvyklé analýzy,“ píše se v prohlášení. Zápas se bude řešit i na zasedání, které se uskuteční v pátek v polské Poznani.

Rumunsko od prvního šampionátu v roce 1987 ještě nikdy nechybělo a zřejmě nebude chybět ani podesáté. Španělé ke kvalifikaci nyní musí porazit Portugalsko, aby se kvalifikovali do baráže proti Samoe.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme