Překvapení, které se koná jednou za šampionát. Ragbisté Uruguaye si vychutnávají historický triumf

Ragbisté Uruguaye oslavují historické vítězství nad Fidži | Foto: PETER CZIBORRA | Zdroj: Reuters

Ještě před deseti měsíci dostali Uruguayci od Fidži výprask 7:68. Když ale ve středečním utkání na světovém šampionátu trefil Felipe Berchesi pět minut před koncem trestný kop přesně do „háčka“, začínalo být všem na stadionu v Kamaiši jasné, že tentokrát půjde o jiný příběh. Trpaslík z Uruguaye udolal po nadšeném výkonu devátý tým světa Fidži a postaral se o prvotřídní ragbyovou senzaci.

Kamaiši Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsem hrdý na svou zemi a svoje spoluhráče. Možná nejsme největší tým, ale přijeli jsme pro výhru,“ líčil po zápase dojatý kapitán Juan Manuel Gaminara. „Na tenhle zápas jsme se připravovali čtyři roky. Jsme tým a vyhráváme pouze jako tým,“ dodal trenér Esteban Meneses.

Tři bratři. All Blacks spoléhají při cestě za zlatým hattrickem na sourozeneckou souhru

Číst článek

Fidžijci prostřídali oproti svému prvnímu utkání s Austrálií téměř kompletní základní sestavu a do zápasu s jihoamerickým outsiderem skupiny nasadili víceméně náhradníky. A to se ostrovnímu celku vymstilo.

Fidži je ve světovém žebříčku pouhých deset míst nad Uruguayí, a tak by se mohlo zdát, že se jedním klopýtnutím nestalo nic mimořádného. Jenže v ragby je mezi nejlepšími a týmy druhého a třetího sledu obrovský rozdíl.

Své o tom po středečním ránu jistě vědí i sázkaři – vždyť na vítězství Jihoameričanů byly vypsány kurzy v poměru 20:1 a vyšší. Vítězství Fidžijců byla jinými slovy naprostá tutovka.

Restart

V základních skupinách každého mistrovství světa dochází pravidelně k jednomu velkému překvapení. Možná není až taková náhoda, že letos ho mají na svědomí právě Los Teros, tedy čejky.

Překvapení na MS

  • 2019: Fidži - Uruguay 27:30
  • 2015: JAR - Japonsko 32:34
  • 2011: Francie - Tonga 14:19
  • 2007: Wales - Fidži 34:38

Uruguay se poprvé na světovém šampionátu představila v roce 1999. Od té doby sehrála mezi elitou jedenáct duelů, vyhrála dva. Ryze amatérský tým – přinejlepším tu a tam podepřený nějakým poloprofesionálem – zkrátka nemohl pomýšlet na větší úspěch.

Zlom přišel po šampionátu v roce 2015. Uruguayci se zhlédli v příkladu svého velkého souseda z Argentiny, který během deseti let na přelomu tisíciletí povýšil z role fackovacího panáka až ke světové medaili v roce 2007.

Výhry Uruguaye na MS

  • 2019: Uruguay - Fidži 30:27
  • 2003: Uruguay - Gruzie 24:12
  • 1999: Uruguay - Španělsko 27:15

Svaz zřídil i za finanční podpory Světové ragbyové unie nebo uruguayské vlády tréninkové centrum na stadionu Charrúa. V roce 2018 podepsaly dvě desítky nejlepších hráčů první profesionální kontrakty s domácí ragbyovou unií. A věci se daly do pohybu.

Několik reprezentantů odešlo hrát profesionální soutěž do Spojených států i jinam po světě a vize vedení i hlavního kouče Argentince Menesese došla naplnění. Přišly například historické výhry na půdě USA a Rumunska. A nakonec díky zprofesionalizovaným podmínkám, dřině a nadšení Uruguayci šokovali ragbyový svět.

Noví hrdinové

V tříapůlmilionové zemi jsou hlavními sportovními hvězdami fotbalisté. Jména jako Luis Suárez nebo Edinson Cavani zná celý svět.

První překvapení šampionátu. Ragbisté Uruguaye porazili Fidži, i když položili o dvě pětky méně

Číst článek

Teď se možná Uruguaycům rodí nové vzory. „Doufám, že se všichni doma dívali a náš úspěch přivede k ragby nové hráče. Potřebujeme větší základnu, jsme velmi malá unie,“ vzkázal do své domoviny hrdina zápasu s Fidži Berchesi.

Uruguay má zhruba deset tisíc aktivních ragbistů. Fidži, pro srovnání, přes 120 tisíc.

Na zvýšení členské základny mohou Uruguayci zapracovat už v neděli proti Gruzii. S podporou fanoušků celého světa pravděpodobně mohou po svém heroickém středečním představení počítat.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme