Rallye Bohemia vyhrál nečekaně Pech, hlavní favorit Kopecký skončil druhý

Václav Pech s vozem Ford Focus WRC se stal trochu nečekaným vítězem Rallye Bohemia, úvodního závodu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Třiačtyřicetiletý pilot dokázal porazit o šest sekund hlavního favorita Jana Kopeckého, třetí skončil vítěz sobotní první etapy Jari Huttunen z Finska.

Mladá Boleslav Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězná posádka Václav Pech a Petr Uhel v poslední rychlostní zkoušce Rallye Bohemia.

Vítězná posádka Václav Pech a Petr Uhel v poslední rychlostní zkoušce Rallye Bohemia. | Foto: Vít Černý | Zdroj: ČTK

Pech se letos vrátil za volant speciálu WRC a hned při prvním startu dokázal pokořit dlouholetého soka Kopeckého. „Je to super. Byla to velká bitva a i Honza říkal, že nepamatuje, že bychom jeli tolik rychlostních zkoušek ve vteřině. Byly to desetiny sem, desetinky tam. Byl to super sport a kvůli tomu to děláme, abychom se u toho všichni bavili,“ řekl Pech, jenž v Mladé Boleslavi triumfoval podruhé v kariéře.

Dramatickou první etapu Rallye Bohemia vyhrál Fin Huttunen, druhý Kopecký těsně ztrácí

Číst článek

Poprvé se mu to podařilo v roce 2006, v dalších letech zde byl šestkrát druhý. „Pro Škodovku je to domácí soutěž, vyhrávají i jinde, ale tady se soustředí obzvlášť. O to více to těší,“ usmíval se Pech, který startuje s vozem z roku 2006. „Uvidíme na Valašce (dalším závodě), zda jsme jenom nepodráždili hada bosou nohou,“ řekl Pech.

Tovární jezdec Škody Kopecký kraloval domácí soutěži mladoboleslavské automobilky osmkrát, letos se ale musel sklonit před Pechovou rychlostí. „V sobotu ze začátku jsme neměli úplně ideálně nastavené auto, dnes ve druhé etapě jsme ale jeli opravdu maximum. Všechno šlapalo, ráno jsme ještě byli před Vaškem, ale pak nám ujel a nedokázali jsme ho chytit,“ řekl Kopecký.

Klíčový rozdíl podle něj byl v technice, ve výkonu vozů. „Dnešní zkoušky byly stejné jako loni a Vašek byl schopný jet o vteřinu na kilometru rychleji než loni s vozem kategorie R5. To říká všechno,“ uvedl stejně jako Pech sedminásobný český šampion. Od roku 2015 ale Kopecký MČR kraluje nepřetržitě. „Musíme teď přemýšlet, jak zrychlíme, a zkusit jet tak, abychom Vaška na příštích závodech porazili. Myslím si ale, že to bude hodně těžké,“ dodal Kopecký.

Hned v úvodu nedělního programu přišel o první místo a šanci na výhru Huttunen. „Udělali jsme změny v nastavení auta, které se nám nepovedly. Navíc jsem velkou chybu udělal i já,“ řekl Huttunen, jenž se hned v prvním měřeném testu ocitl i mimo trať. „Sobota byla velmi dobrá, ale dnes se nám to nepovedlo. Celkově to pro nás nebylo moc dobré, i když výsledek je solidní,“ uvedl finský pilot startující v mistrovství světa s podporou továrního týmu Hyundai.

Druhým závodem čtyřdílného českého šampionátu bude srpnová Valašská rallye.

Rallye Bohemia, úvodní závod seriálu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích:
1. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) 1:29:59,5, 2. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia R5 Evo) -6,4, 3. Huttunen, Lukka (Fin./Hyundai i20 R5) -49,8, 4. Mareš, Bucha (Škoda Fabia R5 Evo) -1:04,7, 5. J. Černý, Černohorský (Wolkswagen Polo Gti R5) -1:54,7, 6. Wagner, Winter (Škoda Fabia R5 Evo) -1:58,3, 7. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5) -2:22,6, 8. Cais, Žáková (Ford Fiesta R5 MkII) -2:29,9.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme