Na Rallye Dakar je nejhezčí ta nádherná krajina, říká třináctinásobný vítěz Peterhansel

Sedmá etapa Rallye Dakar v Bolívii zamíchala pořadím kategorie automobilů. Do té doby suverénní Stéphane Peterhansel s Peugeotem ztratil opravou na trati skoro dvě hodiny a propadl se na třetí místo. Nic to ale nemění na tom, že tenhle sympatický Francouz je jasným králem Rallye Dakar.

Uyuni/Bolívie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Totálně rozebraný Peugeot.

Totálně rozebraný Peugeot. | Foto: Jan Říha | Zdroj: Český rozhlas

Dokázal ji vyhrát na motorce i v autě. Je absolutním rekordmanem v počtu dakarských vítězství. Včetně loňského triumfu s Peugeotem jich má na kontě už třináct. I tak má stále motivaci vítězit a poznávat nová místa.

„To víte, moje vášeň je závodit v dálkových rallye na motorce i v autě. Takže není nutné mě moc do takových věcí tlačit. Baví mě rychlost, baví mě závodění. Motivace je pro mě jednoduchá. Víte, co je na Rallye Dakar nejhezčí? Jednoznačně ta nádherná krajina. Ano, prostě poznávat novou nádhernou krajinu. A nejtěžší? Když je etapa dlouhá a má spoustu kilometrů," říká Peterhansel.

Dakarský deník: Oficiální dakarské rádio vysílá i ze stanu ve výšce 4000 metrů nad mořem

Číst článek

Dvaapadesátiletý Francouz má na kontě šest dakarských vítězství na motorce. Tu na rallye Dakar za auto vyměnil koncem 90. let. Tehdy už byl dvojnásobným mistrem světa v enduro. Díky němu se podíval i do České republiky.

„Ano, byl jsem tam před lety na závodech mistrovství světa v enduro. Je to už hodně dlouho, ale pamatuju si, že je to krásná země. A samozřejmě mi učarovala Praha jako nádherné město. Byl jsem tam asi dvakrát nebo třikrát a vždycky se mi tam moc líbilo," usmívá se.

Peterhansel jezdil také klasickou rallye a vyhrál čtyřiadvacetihodinový závod na ledě v Chamonix. Baví ho nejen rychlé motory, ale sport obecně.

Prokop zaznamenal na Rallye Dakar pátým místem nejlepší výsledek v kariéře. Kolomý čtvrtý mezi kamiony

Číst článek

„Mám rád různé sporty, stále závodím na motorce, užívám si jízdu na silničním i horském kole, rád lyžuji. Prostě hodně sportu," říká.

Podmínky na to má sympatický Francouz žijící ve švýcarské Montaně ideální. Teď ale myslí jen na to, jak s Peugeotem obhájit loňské dakarské vítězství. Po problémech v sedmé etapě ztrácí na týmového kolegu Carlose Sainze už hodinu a 20 minut. Jenže jeho zkušenosti mohou hrát v druhé polovině soutěže hlavní roli.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme