Rallye Dakar končí. Prokop obsadil celkové šesté místo, Loprais mezi kamiony skončil pátý

Martin Prokop obsadil šesté místo na Rallye Dakar a o jednu příčku vylepšil české maximum v kategorii automobilů. Vítězem se stal Násir Attíja. Mezi kamiony skončil celkově pátý Aleš Loprais, když v závěrečné etapě dojel druhý. V soutěži motocyklistů se povedl životní výsledek Milanu Englovi, který závod dokončil na patnácté příčce.

Lima (Aktualizováno: 18:21 17. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop na letošní Rallye Dakar

Martin Prokop na letošní Rallye Dakar | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

Šestatřicetiletý pilot se spolujezdcem Janem Tománkem předčili ve fordu vlastní výsledek z loňska, sedmý skončil také Miroslav Zapletal v roce 2009. Prokop i při čtvrté účasti na slavné soutěži dojel do cíle, od pondělního karambolu přitom pokračoval s pohmožděnýma rukama.

Prokop dojel na Dakaru sedmý a stejné místo drží i v celkovém pořadí, Loprais klesl na šesté místo

Číst článek

V Peru se králem Rallye Dakar stal potřetí v kariéře Násir Attíja. Osmačtyřicetiletý katarský pilot tentokrát zvítězil za volantem toyoty, v roce 2015 řídil mini a v roce 2011 volkswagen.

Po deseti etapách měl náskok přes 46 minut před druhým Nanim Romou ze Španělska, před Prokopem se ještě umístili slavný Sébastien Loeb z Francie, Polák Jakub Przygoňski a další zkušený Francouz Cyril Despres, který má na kontě pět triumfů v kategorii motocyklů.

Za Attíjou zaostal Prokop o tři hodiny a 19 minut, jeho kolega z týmu MP-Sports Tomáš Ouředníček dokončil soutěž na 17. místě.

Loprais dojel do cíle jako jediný český pilot kamionu. V posádce s Petrem Pokorou a Španělem Ferranem Marcem Alcaynou zakončili závod prvním medailovým výsledkem v ročníku, na 112 kilometrů dlouhém testu na cestě do Limy je předčil jen Nizozemec Ton van Genugten.

Od čtvrtého Federica Villagry z Argentiny a vyrovnání druhého nejlepšího výsledku v kariéře z roku 2015 dělilo Lopraise jen necelých 11 minut. Lépe skončil jen v roce 2007, kdy byl třetí.

Rus Eduard Nikolajev zvítězil potřetí za sebou. Vyhrál i v roce 2013 a jeden triumf má i jako mechanik Vladimira Čagina (2010). Double týmu Kamaz završil Dmitrij Sotnikov, třetí skončil Nizozemec Gerard de Rooy.

Englův životní výsledek

Motocyklům vévodil Australan Toby Price a zopakoval si vítězný pocit z roku 2016. Triumf zpečetil nejrychlejším časem v závěrečné etapě a uhájil první místo před obhájcem prvenství Matthiasem Walknerem z Rakouska. Oba jeli na KTM a rakouský výrobce slaví 18. triumf za sebou.

Nejlepší Čech Milan Engel obsadil v Peru životní patnácté místo, jeho maximem byla dosud 30. příčka z premiérové účasti v roce 2015. Na poslední rychlostní zkoušce v délce 112 km si sedmadvacetiletý Engel jedenáctým časem vylepšil i letošní maximum a o jedno místo se posunul v celkové klasifikaci.

Jan Brabec, kterého ze hry o elitní dvacítku vyřadila devítihodinová penalizace v 6. etapě, obsadil 34. místo a také si oproti loňské premiéře (39.) polepšil.

Na čtyřkolkách byl suverénem Argentinec Nicolas Cavigliasso, který zaznamenal devět etapových vítězství a jedno druhé místo a po loňské druhé příčce při debutu slaví premiérový triumf.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme