V bolestech pro nejlepší výsledek. Prokop se posunul na šesté místo Dakaru se zraněnýma rukama

Martin Prokop vybojoval v konečném pořadí Rallye Dakar šestou příčku, což je v kategorii automobilů nejlepší české umístění v historii slavného závodu.

Tento článek je více než rok starý.

Lima Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop na cílové rampě

Martin Prokop na cílové rampě | Foto: Martin Prokop/MP-Sports

Překonal své loňské sedmé místo, ani letos se ale na trati nevyhnul krizovým situacím. Při jedné z nich si málem zlomil ruce.

Rallye Dakar končí. Prokop obsadil celkové šesté místo, Loprais mezi kamiony skončil pátý

Číst článek

„Spadli jsme z valu a zranil jsem si obě ruce. V ten moment jsem si vůbec nebyl jistý, jestli budu schopen jet. Chtěl jsem bojovat, ale v cíli se mi zamotala hlava a začal jsem omdlévat. Nakonec se ukázalo, že to není zlomené. Věděl jsem, že to bude jen o bolesti, ale ne o tom, že bych riskoval trvalé následky,“ řekl Radiožurnálu šestý muž Rallye Dakar v kategorii automobilů Martin Prokop.

Rallye poprvé zůstala na území jediné země. Peru nabídlo náročnou trať v písečných dunách, v jemném prachu zvaném feš-feš i v kamenitých roklinách. Přesto Prokopovi přišly rychlostní zkoušky podobné.  

„Byly to tři povrchy. Nebyly tu žádné pisty, solná jezera, přírodní ‚erzety‘. Bylo to hodně jednotvárné, ale náročnost tu byla,“ hodnotí trať.

O TOP 5 bojovat nešlo

I tak se českému jezdci letošní ročník líbil, protože ho považuje za návrat k africkým kořenům soutěže. S jistými výhradami, co se týká navigace.  

„Proti loňsku jsme jezdili jednu trať přes druhou. Bylo to navigačně nepříjemné, protože jsme potkali stopy, kudy už jsme jeli. Vloni jsme jeli z jednoho pobřeží na druhé a ty stopy se nepotkaly,“ všiml si.

Konečného šestého místa si český pilot váží o to víc, že po první etapě byl až 44. „Každý den jsme se zlepšovali a první desítka byl můj cíl. S tím, co jsme nebrali na začátku, o první pětku bojovat nešlo. Ale ukázalo se, že jsme auta posunuli dopředu,“ pochvaluje si Martin Prokop účast svého týmu na Rallye Dakar 2019. 

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme