Prokop vstoupil do dakarské rallye technickými problémy, Kubiena dojel v soutěži čtyřkolek třetí

Martin Prokop se v úvodní etapě 41. ročníku Rallye Dakar potýkal s technickými problémy a v kategorii automobilů ztratil na vedoucího Násira Attíju přes 20 minut. V soutěži čtyřkolek patří Tomáši Kubienovi třetí místo. Mezi kamiony byl nejlepší z Čechů na osmém místě Aleš Loprais.

Tento článek je více než rok starý.

Lima (Aktualizováno: 22:31 7. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop

Martin Prokop | Foto: Martin Prokop Official

Attíja vede téměř o dvě minuty před loňským vítězem Carlosem Sainzem, který však už nehájí barvy továrního týmu Peugeot, ale jede s vozem Mini.

Dakar se poprvé koná v jediné zemi, dunami Peru pojede 14 českých posádek

Číst článek

Prokop se postavil na start s ambicemi navázat na loňské sedmé místo, ale úvodní kilometry mu nevyšly. Značná časová ztráta ho po dojezdu prvních tří desítek vozů stále řadila až na konec průběžného pořadí.

Kubiena, který oba předchozí ročníky rallye nedokončil, ztratil na nejrychlejšího čtyřkolkáře Nicolase Cavigliassa z Argentiny osm minut a 22 sekund. Jednadvacet soupeřů dvaačtyřicetiletý český jezdec porazil.

Úvodní etapu mezi kamiony vyhrál Eduard Nikolajev v Kamazu s náskokem 18 vteřin před druhým Tonem van Genugtenem z Nizozemska.

Z Čechů byl nejlepší v cíli Aleš Loprais, který ztratil na prvního Rusa necelých šest minut a obsadil tak osmou příčku. Celkem tři čeští závodníci se pak seřadili od desáté do dvanácté příčky. Nejvýše byl Martin Šoltys, následovaný Martinem Kolomým a české trio uzavíral Martin Macík.

Nejlepším českým motocyklistou je třicátý Jan Brabec, vede Španěl Joan Barreda. „Jelo se mi skvěle, navigaci jsem krásně trefil. Pár kluků mi prášilo, ale jel jsem klidně. Užíval jsem si duny, je super, že už vím, co a jak. A motorka? Ta jede neskutečně,“ liboval si Brabec.

Slavná soutěž se letos jede pouze v Peru. Pořadatelé pro více než 500 účastníků připravili 5500 km dlouhou trať, kterou tvoří převážně písek. Vítězové budou známi 17. ledna, kdy se závodníci vrátí do Limy.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme