Prokop je v polovině Dakaru čtrnáctý, závod vede Sainz. Mezi motocyklisty si opět polepšil Michek

Český automobilový jezdec Martin Prokop dokončil dosud nejdelší etapu Rallye Dakar na 15. místě a před sobotním dnem volna je stále čtrnáctý. Pozici lídra udržel Španěl Carlos Sainz před obhájcem prvenství Nássirem Attíjou z Kataru, oba v pátek ale stejně jako už ve středu porazil průběžně třetí Stéphane Peterhansel z Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Rijád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop

Martin Prokop | Zdroj: Reuters

Martin Michek se mezi motocyklisty posunul už na 16. místo, poté co si etapové maximum vylepšil osmnáctým časem. Průběžné vedení umocnil druhým etapovým prvenstvím Američan Ricky Brabec.

Návrat k začátkům Dakaru. Závodníci na motorkách si stroje sami opravují, v noci vedle nich spí

Číst článek

Mezi kamiony Martin Macík dojel šestý těsně před Alešem Lopraisem, celkově je pořadí českých pilotů na čtvrtém a pátém místě opačné. Etapu vyhrál průběžný lídr Andrej Karginov z Ruska.

Peterhansel v Saúdské Arábii triumfoval podruhé a podobně jako ve středu mu opět sedl více než čtyřsetkilometrový test. Tentokrát posádky absolvovaly 478 měřených kilometrů, celkem jich musely na trase z Háilu do Rijádu ujet 830 km.

Třináctinásobný vítěz Rallye Dakar Peterhansel porazil týmového kolegu Sainze o půldruhé minuty a snížil celkové manko na zhruba 16 minut. Prokop nabral další půlhodinu a byl nespokojený.

„Jeli jsme bez chyby, hrozně jsme se snažili a měli jsme radost, jak jsme to zvládli, a ten čas je prostě hrozný. Propadám skepsi, protože jsme valili, co jsme mohli. Nevíme, co s tím, a s tou rychlostí už toho během tohohle Dakaru asi nic neuděláme. Rychlost se vypařila a je to demotivující,“ litoval Prokop na facebooku. Od návratu do první desítky pořadí jej dělí v polovině soutěže necelých 12 minut.

Ricky Brabec už vede s jednadvacetiminutovým náskokem před Pablem Quintanillou z Chile. Z třetí příčky se poroučel Argentinec Kevin Benavides, který v boji o etapové prvenství zůstal stát 44 km před cílem.

Michek ztratil na vítěze přes 24 minut a jen těsně prohrál se Španělem Jaumem Betrieuem, s nímž bojuje o pozici nejlepšího nováčka. Nyní za ním zaostává o dvě minuty a 20 sekund.

Závod podle všeho skončil pro Romana Krejčího, který měl pád zhruba na 350. kilometru a poranil si rameno. Krejčí se po pěti etapách držel na 43. místě a bojoval o medailové umístění v dílčí kategorii jezdců soutěžících bez asistence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme