Návrat k začátkům Dakaru. Závodníci na motorkách si stroje sami opravují, v noci vedle nich spí

Ráno vstanete, sednete na motorku, vedle které spíte. Odjedete etapu často přes 500 kilometrů dlouhou, v cíli svůj stroj sami opravíte, provedete údržbu a jdete si lehnout. I takhle může vypadat každodenní režim na Rallye Dakar, pokud závodíte v kategorii Malle Moto.

Praha/Háil Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do zázemí po první etapě letošní Rallye Dakar

Pohled do zázemí po první etapě letošní Rallye Dakar | Foto: DPPI Media | Zdroj: www.dakar.com

Závodníci v této kategorii fungují na Dakaru víceméně jako samostatná jednotka. „Sami se starají o motorku po celou dobu, a to i po etapách. Proto musejí být zdatnými mechaniky. Po dojezdu jim akorát pořadatel doveze bednu s nářadím, kterou mají od začátku. A to je jejich jediné vybavení po čas závodu,“ vysvětluje závodník a motoristický expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak vypadá závodění ve specifické kategorii Malle Moto na Rallye Dakar v příspěvku Davida Prouzy

Obsah své krabice takto na loňském Dakaru popsal Jan Veselý. „Do bedny si musíme připravit nářadí, základní náhradní díly, oblečení, rukavice, náhradní přilbu a hygienu,“ vyprávěl před rokem Jan Veselý, který na Dakaru závodí i letos.

V kategorii Malle Moto jsou celkem tři Češi a zatím se jim velmi daří. „V první pětce máme hned dva. Jedná se o Romana Krejčího a Petra Vlčka, kteří bojují o pódium v této kategorii. Je to známka toho, že to jsou opravdoví dakarští závodníci, když se pustí do takového dobrodružství,“ říká Knoll

„Kategorie svou filozofií trochu vrací k začátkům Dakaru, kdy nebyla velká podpora týmu běžná,“ uvádí Knoll k podmínkách, ve kterých jezdci závodí.

V klasických kategoriích se daří i dalším Čechům. Martin Prokop je v automobilech po pěti etapách čtrnáctý, v kamionech se v první desítce pohybují Aleš Loprais a Martin Macík.

David Prouza, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme