Macík před poslední etapou živí naději na první české pódium v celkovém pořadí Dakaru

Martin Macík se po vítězství ve 13. etapě posunul na druhé místo mezi kamiony, ve vedení zůstává Nizozemec Janus van Kasteren. Automobilový závodník Martin Prokop zajel svůj nejlepší výsledek v letošní Rallye Dakar, když byl v předposlední 13. etapě sedmý. V průběžném hodnocení je ještě o příčku výš. Popáté za sebou vyhrál Francouz Sebastian Loeb. Martin Michek se posunul na jedenácté místo celkového pořadí.

Hufuf (Saúdská Arábie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Macík živí na letošním Dakaru v kategorii kamionů naději na pódiové umístění

Martin Macík živí na letošním Dakaru v kategorii kamionů naději na pódiové umístění | Foto: Florent Gooden | Zdroj: Profimedia

V kategorii automobilů vybojoval rekordní šestý etapový triumf v řadě Francouz Sebastian Loeb. Martin Prokop 13. etapu dokončil na 18. místě a stále se drží mezi automobily na šesté pozici celkově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Martina Prokopa k problémům na trati

Tu kdyby uhájil, tak vyrovná české maximum v této kategorii. A šance je to reálná, na Argentince Yacopiniho, který je v pořadí o místo pod ním, má Prokop náskok skoro hodinu, podobný čas ale ztrácí na pátého Jihoafričana Lategana.

Prokopa trápily potíže s předním diferenciálem a za Loebem zaostal o více než 44 minut. Pozici ale vzhledem k nehodě dosud sedmého Briana Baragwanatha uhájil.

Lídrem zůstává i přes další etapové vítězství Loeba Katařan Attíja, který vede o víc jak hodinu.

Macíkovy naděje na pódium

Martin Macík ovládl etapu o 3 a půl minuty před lídrem závodu Nizozemcem van Kasterenem. Navíc výrazně zvýšil šanci na zisk svého vůbec prvního pódiového umístění v celkovém pořadí na Rallye Dakar. Pro Česko by to byly první stupně vítězů od třetího místa Aleše Lopraise z roku 2007.

Před etapou druhý Nizozemec Martin van den Brink totiž ztratil téměř padesátiminutový náskok na českého jezdce a stále ještě do cíle nedorazil, takže Macík by mohl mít v poslední etapě luxusní výhodu oproti Nizozemci a to klidně i přes hodinu.

‚Je to na divákovi, kam si stoupne.‘ Podmol tragédie lituje, někteří lidé na Dakaru jsou podle něj blázni

Číst článek

Posun pro Michka

Motocyklista Martin Michek se po dlouhé době, kdy v průběžném pořadí držel 12. pozici, posunul o jednu příčku vpřed. Dojel na 18. místě, ale nikdo z jeho pronásledovatelů neskončil natolik lépe, aby ho dokázal v pořadí přeskočit.

Navíc před etapou desátý Američan Klein ze závodu odstoupil, a i díky tomu se dokázal Michek přiblížit top desítce. Tu uzavírá Argentinec Caimi, mezi ním a Michkem je rozdíl jen pěti minut.

Český závodník má před zítřejší poslední etapu reálnou šanci vyrovnat svůj nejlepší výsledek na Dakaru, kterým bylo desáté místo v roce 2021. V čele se drží Australan Price, který má náskok 12 sekund na Argentince Benavidese.

Alena Panovská, Petr Mathauser Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme