Michek si i přes bolesti na Dakaru polepšil, Prokop se posunul na osmé místo. Loprais stále čtvrtý

Automobilový jezdec Martin Prokop zajel v 8. etapě Rallye Dakar sedmnáctý čas a posunul se na osmé místo průběžného pořadí. Stejného dílčího výsledku v pondělí dosáhl i motocyklový závodník Martin Michek, jenž si polepšil na 21. pozici celkově. Je opět nejlepším Čechem v kategorii místo Jana Brabce, který figuruje dvě příčky za ním. Mezi kamiony drží čtvrté místo Aleš Loprais, jenž dojel šestý, pozici před Martinem Macíkem.

Vadí ad-Davásir (Saúdská Arábie) (Aktualizováno: 15:35 10. 1. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český motocyklový závodní Martin Michek

Český motocyklový závodní Martin Michek | Foto: HAMAD I MOHAMMED | Zdroj: Reuters

Prokop ztratil na 395 kilometrech rychlostní zkoušky necelých dvacet minut na nejrychlejšího Švéda Mattiase Ekströma, který při svém druhém startu na Dakaru poprvé vyhrál etapu. V čele je nadále Násir Attíja z Kataru, druhý Francouz Sébastien Loeb ale dokázal jeho náskok snížit o sedm minut.

Dakar má pauzu, týmy ale pracují dál. ‚Nechápu, proč se tomu říká den volna,‘ podotýká Macík

Číst článek

Attíja má k dobru 37:58 minuty. Prokop v průběžném pořadí předstihl Argentince Lucia Álvareze, jenž dnes výrazně ztrácí.

Motocykly

V soutěži motocyklů se do čela vrátil v pondělí nejrychlejší Brit Sam Sunderland, na kterého Michek ztratil téměř dvacet minut. Jezdec týmu Orion Moto Racing Group byl ale o necelých devět minut rychlejší než Brabec. Sunderland má náskok 3:45 minuty na Rakušana Matthiase Walknera. Dosavadní lídr Adrien van Beveren z Francie klesl na třetí pozici.

„Byla to hodně výživná speciálka, ze začátku hodně dun. To mi úplně nesvědčilo, protože komprese do žeber mě trápily. Snažil jsem se s tím bojovat. Bolesti se mi ale rozjely v úvodu etapy a cítil jsem je pak po celou dobu,“ uvedl Michek, jenž je potlučený z páteční nehody.

Se svým výkonem byl ale spokojený. „Myslím, že jsem podal výborný výkon, samozřejmě vždycky to může být lepší. Jednalo se asi o jednu z nejtěžších speciálek, co tu byla. Jelo se po písku, hodně dun, občas nějaká plantáž a lehký trial. Ze začátku se ještě hodně prášilo,“ doplnil.

Kamiony

Kategorii kamionů opět kralovali jezdci Kamazu, kteří obsadili první čtyři místa. Z vítězství se radoval lídr průběžného pořadí Rus Dmitrij Sotnikov a upevnil si vedení.

Pátým místem se blýskl Chilan Ingacio Casale v barvách českého týmu Tatra Buggyra Racing, který po nedokončených dvou etapách nemá šanci na dobrý výsledek v celkovém hodnocení. Šestý dojel Loprais, následovaný Macíkem.

Mezi čtyřkolkami obsadil Zdeněk Tůma šesté místo a posune se na pátou pozici průběžného pořadí. Po pondělku třetí Alexandr Maximov z Ruska totiž v ponděllí neodstartoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme