Nejlepší výsledek Macíka v sezoně, na Dakaru dojel mezi kamiony třetí. Nedařilo se Prokopovi

Martin Macík zazářil v 9. etapě Rallye Dakar třetím časem mezi kamiony a připsal si nejlepší dílčí výsledek v letošním ročníku slavné soutěže. Na průběžném čtvrtém místě se i nadále drží Aleš Loprais. Motocyklový jezdec Martin Michek dojel čtrnáctý a posunul se na 19. místo pořadí. V kategorii automobilů se tolik nedařilo Martinu Prokopovi, v rychlé etapě se umístil až na začátku třetí desítky, celkově je ale i nadále osmý.

Tento článek je více než rok starý.

Vadí ad-Davásir (Saúdská Arábie) (Aktualizováno: 13:41 11. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Macík na Rallye Dakar

Martin Macík na Rallye Dakar | Zdroj: Reuters

Macík v úterní etapě se startem i cílem ve Vadí ad-Davásiru, jejíž součástí byla 287 km dlouhá rychlostní zkouška, se na medailových pozicích držel od prvního mezičasu. Ještě na 241. kilometru byl druhý, v závěru jej ale o tři sekundy předstihl Sotnikov.

Michek si i přes bolesti na Dakaru polepšil, Prokop se posunul na osmé místo. Loprais stále čtvrtý

Číst článek

Etapu ovládl jeho krajan a týmový kolega u Kamazu Eduard Nikolajev. Loprais byl šestý, pozici za Chilanem Ignacio Casalem z českého týmu Tatra Buggyra Racing. V celkovém hodnocení je Loprais čtvrtý za trojicí kamazů, Macík zůstal devátý.

„Je to tam, první pódium a o tři vteřiny na druhé místo,“ radoval se Macík v cíli erzety.

„Zároveň je to ale škoda. Mohli jsme vyhrát, víme jak a víme proč. Bohužel nás Ignacio nechtěl pustit před sebe. Nevíme proč. O nic mu nešlo, ale od 70. kilometru jsme byli v závěsu za ním. Jinak se nám ale jelo výborně,“ dodal jezdec týmu Big Shock Racing.

Walkner v čele soutěže motocyklistů vystřídal Brita Sama Sunderlanda. Tovární jezdec KTM a vítěz z roku 2018 má na nejbližšího pronásledovatele k dobru 2:12 minuty.

Etapu vyhrál José Ignacio Cornejo Florimo z Chile, za kterým Michek zaostal o 8:09 minuty a byl jen o šest sekund pomalejší než Sunderland.

O tři minuty horší čas než jezdec týmu Orion Racing Group měl Jan Branec, který obsadil 23. místo a průběžně by měl být o dvě pozice výše.

Michkův boj se zraněními

„Dnes super výsledek. Až za mnou, sedmnáctý, byl Toby Price, takže si myslím, že ve středu mám dobrého tahouna do etapy,“ pochvaloval si Michek.

„Jen ráno jsem měl těžší vstávání, protože bolest žeber po pádu je druhý nebo třetí den nejhorší. Ráno mě to zase chytlo,“ stěžoval si.

„Ale musím uznat, že od poloviny speciálky mě přestaly bolet a jelo se mi docela fajn. Teď jsem už lepší. Hodně budu relaxovat, dbám na sebe. Posouváme se pořadím dopředu, což je fajn. Jenže poslední etapy budou náročné a budou hodně rozhodovat,“ dodal.

‚Na plný plyn‘

Mezi automobily byl v úterý nejrychlejší Jihoafričan Giniel de Volliers a připsal si osmnácté dílčí vítězství v dakarské kariéře. Prokop za ním zaostal o 11:27 minuty.

Lídr průběžného pořadí Attíja dojel třetí a zvýšil náskok na nejbližšího pronásledovatele Sébastiena Loeba z Francie o další minutu. Dvě etapy před cílem má k dobru 39 minut.

„Potvrdily se informace, které jsme dostali před startem. Bylo to 300 kilometrů na plný plyn a kdyby tam nebylo pár dun, kdy jsme zpomalili, tak to bylo celé naplno, což bylo špatně pro nás,“ řekl Prokop, v úterý dvaadvacátý.

„Dobrá zpráva je, že tlumiče fungovaly lépe, špatná, že motor je slabý, a když nám fouká do čumáku jako dnes, tak nám to nejelo více než 150. A soupeři, kteří startovali za námi, tak nás po 80 kilometrech předjeli jako nůž máslem,“ přiznal s tím, že konkurenti mají až o dvacet kilometrů za hodinu vyšší maximální rychlost.

V kategorii čtyřkolek obsadil Zdeněk Tůma sedmé místo a celkově je i nadále pátý. Mezi lehkými prototypy drží sedmou pozici Josef Macháček.

„Byla to etapa s krásnými scenériemi. Hory se střídaly s krásným žlutým pískem. Bylo to rychlé, na kamenitých úsecích se muselo dávat pozor na gumy, ale jinak jsem spokojený. Can-Am šlapal hezky,“ řekl jezdec týmu Buggyra ZM Racing

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme