Pojede se Rallye Dakar v Saúdské Arábii? ‚Je to silná značka. Je jedno, kde bude,‘ říká Martin Macík

Rallye Dakar by se po jedenácti letech mohla stěhovat z Jižní Ameriky. Slavný závod se údajně má přesunout do Saúdské Arábie. Oficiálně přesun žádná strana dosud nepotvrdila, podle trojnásobného vítěze závodu je už ale podepsaná smlouva.

Tento článek je více než rok starý.

Praha, Lima Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek deváté etapy, která se stejně jako většina letošního ročníku dakarské rallye odehrávala v písečných dunách

Rallye Dakar, ilustrační foto | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

S informací o přesunu „Dakaru“ do Saúdské Arábie přišel web motosvet.cz, ale oficiálně to zatím žádná strana nepotvrdila. Nicméně o přesunu se prý mluvilo už na letošním ročníku.

Tisíce kilometrů v písku. Prohlédněte si působivé fotky z Rallye Dakar

Číst článek

Zároveň to o víkendu potvrdil trojnásobný vítěz závodu Násir Al Attíja, podle kterého promotér ASO podepsal s vládou Saúdské Arábie pětiletou smlouvu.

„Společnost ASO, která Rallye Dakar pořádá, měla v posledních letech v Jižní Americe velké problémy se zájmem zemí závod vůbec pořádat, takže když se naskytla možnost přesunout ho do Saúdské Arábie, kde je zájem a dá se předpokládat podpora ze strany státu, je přesunutí logické řešení,“ říká závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Doplňme, že letošní Dakar se celý odjel pouze v jedné zemi - v Peru.  Zástupci okolních zemí už nechtěli platit poplatky organizátorům. To by v případě bohaté Saúdské Arábie neměl být problém.

Přesun Dakaru do Saúdské Arábie by mohl přinést výhody také pro závodníky. V první řadě nebudou muset trávit takovou dobu v letadle, protože let na Blízký východ by byl o dost kratší.

Podle závodníka Martina Macíka by hlavní výhoda přesunu spočívala v tom, že by byla snazší doprava aut a vůbec veškerého vybavení na místo závodu.

Silná značka

„Loď tam popluje maximálně deset dní, díky tomu nebudeme techniku odevzdávat měsíc před a dostávat měsíc po Dakaru,“ vysvětluje Martin Macík, že by závodníci měli víc času na testování vozů přímo v místě závodu.

Relativně časté stěhování ale může snížit prestiž slavného závodu. Pokud by k přesunu opravdu došlo, Dakar by za posledních 12 let vystřídal tři kontinenty.

„Osobně mi to nevadí. Dakar je jen jeden a je jedno, kde se jede. Je to značka a sama o sobě a je z byznysového hlediska velmi silná a unikátní,“ přemýšlí Martin Macík.

Podobně se vyjádřil pro server aktualne.cz šéf týmu Buggyra Jan Kalivoda, podle kterého je Dakar prostě byznys, a pokud se podaří organizátorům připravit dobrou trať, mnoho diváků si ani nevšimne, že se závodí jinde.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme