Start Dakaru koronavirus neohrozí, pojede se podle plánu. Závodníky ale čekají přísná opatření

Slavnou Rallye Dakar pandemie koronaviru neohrozí. Její pořadatelé příští týden oznámí přesnou trasu závodu i startovní pole. Tradičně se na ni chystají i čeští závodníci, kteří se ale musí připravit na přísná opatření inspirovaná cyklistickým závodem Tour de France.

Tento článek je více než rok starý.

Praha / Džidda (Saúdská Arábie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rallye Dakar v Saúdské Arábii

Rallye Dakar. Archivní foto | Foto: HAMAD I MOHAMMED | Zdroj: Reuters

Obě sportovní akce totiž pořádá francouzská společnost ASO. Ta už na začátku prosince začne přebírat techniku k nalodění v přístavu v Marseille.

Přehrát

00:00 / 00:00

České závodníky čeká kvůli koronaviru netradiční start Rallye Dakar. Více v příspěvku Jana Říhy

Kvůli opatřením ve Francii nebudou ale před odplutím techniky do Saúdské Arábie tradiční technické přejímky závodních strojů.

„Technika rovnou pojede do přístavu, tam teprve komisaři sami projdou automobily a poté nám pošlou, jestli máme vše technicky v pořádku,“ vysvětluje pro Radiožurnál pilot kategorie aut Tomáš Ouředníček.

To samé se týká i kamionů, jak potvrzuje Martin Macík. „My jenom přijedeme, odevzdáme techniku a klíčky a oni nám ji tam přepraví. Celá administrativa a technika se bude odehrávat v Saúdské Arábii.“

Testování i karanténa

Závodníky čeká testování na přítomnost koronaviru už před odletem. „Všichni závodníci a mechanici se musí prokázat dva dny starým testem ještě před odletem. Po příletu máme strávit jeden až dva dny v takové karanténě. Poté projdeme novým testem od pořadatelů, a pokud bude vše v pořádku, teprve pak se dostaneme do bivaků, které už nesmíme opustit,“ popisuje Ouředníček.

To znamená, že účastníci závodu nebudou moci v průběhu soutěže bydlet na hotelu, jak bylo v posledních letech celkem běžné. Před startem musí soutěžící opět projít testem.

„Když bude člověk pozitivní, tak ho nepustí do soutěže jako takové. A pak už se jede a kontroly budou během závodu. Zároveň nám budou dávat veškeré pomůcky. Ale v momentě, kdy odstartujeme, tak už to bude o závodění. Doufám, že i fanoušci k tomu budou takto přistupovat, stejně jako my,“ doplňuje Macík.

Rallye Dakar startuje 3. ledna v Džiddě v Saúdské Arábii, kde bude i její cíl 15. ledna. Startovní listinu pořadatelé oznámí příští týden.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme