Motocyklista Brabec vyhrál jako první Američan Rallye Dakar, nejlepší Čech je v kamionech pátý Macík

Motocyklista Ricky Brabec se stal prvním Američanem, který dokázal vyhrát Rallye Dakar. Tovární jezdec Hondy zároveň při premiéře soutěže v Saúdské Arábii ukončil kralování značky KTM, se kterou startovali všichni vítězové od roku 2001. Mezi automobily byl potřetí v kariéře nejrychlejší Španěl Carlos Sainz, jenž navázal na vítězství z let 2010 a 2018.

Kiddíja/Saúdská Arábie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motocyklista Ricky Brabec vyhrál jako první Američan Rallye Dakar.

Motocyklista Ricky Brabec vyhrál jako první Američan Rallye Dakar. | Foto: Frederic Le Floc´h | Zdroj: Reuters

Kategorii kamionů ovládl Rus Andrej Karginov, který potvrdil nadvládu Kamazu. Jeho jezdci vyhráli šestnáct z posledních dvaceti ročníků rallye. Mezi čtyřkolkami se z triumfu radoval Ignacio Casale z Chile, který stejně jako Sainz vyhrál slavnou soutěž potřetí.

Prokop se na Dakaru posunul na 12. místo, motocyklista Michek si v pořadí výrazně pohoršil

Číst článek

Závěrečná dvanáctá etapa pořadí výrazně nezměnila. Martin Prokop tak skončil jako nejlepší Čech mezi automobily dvanáctý, motocyklista Martin Michek třiadvacátý a Zdeněk Tůma na čtyřkolce devátý. V kamionech byl Martin Macík pátý, Aleš Loprais sedmý a Martin Šoltys jedenáctý.

Sedmatřicetiletý Prokop tak nenavázal na dvě umístění v elitní desítce z předešlých let a zejména kvůli řadě technických problémů zaostal v celkovém součtu o více než čtyři hodiny za o dvacet let starším Sainzem. Druhý byl obhájce prvenství Násir Attíja z Kataru, třetí rekordman rallye v počtu výher Francouz Stéphane Peterhansel.

Motocyklista Michek se až do čtvrteční etapy držel ve druhé desítce průběžného pořadí, ale chybějící palivo a následná ztráta zapříčinily jeho propad ve výsledkové listině. V dnešní závěrečné zkrácené 12. etapě byl Michek čtrnáctý.

Devětadvacetiletý Brabec startoval na Dakaru popáté a jeho dosavadním maximem bylo deváté místo hned z první účasti v roce 2016. Další tři ročníky nedokončil. Druhý skončil Chilan Pablo Quintanilla, třetí byl obhájce prvenství Toby Price z Austrálie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme