Jízda pouští do neznáma dvanáct dní v kuse. ‚Bude to masakr,‘ soudí před premiérou na Dakaru Enge

Čeští a slovenští závodníci v neděli společně odletěli do Saúdské Arábie, kde 2. ledna začne další ročník Rallye Dakar. Na palubě budou jak mnohonásobní účastníci Martin Macík, Josef Macháček nebo Martin Prokop, tak úplní nováčci. Mezi ně patří i jeden z nejslavnějších českých jezdců Tomáš Enge.

Praha / Džidda (Saúdská Arábie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Enge

Tomáš Enge | Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Tomáš Enge závodil během své kariéry víceméně ve všem, co má čtyři kola. Čtyřiačtyřicetiletý pilot působil jako jediný Čech ve formuli 1 nebo v americké sérii IndyCar. Devětkrát se představil v Le Mans. Teď pojede v kategorii bugin poprvé Rallye Dakar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Tomáš Enge cítí před svou premiérou na Rallye Dakar se dozvíte v příspěvku Davida Prouzy

„Snažím se v mysli připravit na všechny možné situace, i když se na ně nepřipravíte. Jedete dvanáct dní v kuse v závodním tempu do neznáma. V podstatě nevíte, kam jedete, protože se orientujete jen pomocí roadbooku. Jedete v dunách pouští, mezi kameny, ostatními soupeři, velbloudy,“ vyprávěl v jednom z listopadových dílů Olympijského podcastu Radiožurnálu Tomáš Enge.

Nyní, tedy pár dní před startem Dakaru věří, že je v rámci možností připravený.

„Absolvoval jsem dva kempy v písku a poušti v Dubaji. Učil mě jezdit Pepa Macháček, který je několikanásobný vítěz Rallye Dakar na čtyřkolce. Odnesl jsem si hodně poznatků, jak se mám chovat při přejezdu přes duny, jak je číst a jak eventuelně i auto vyhrabat z písku, když se zapadne,“ říká Enge, který na Dakaru pojede se spolujezdcem Vlastimilem Tošenovským.

Ambice mám vysoké, ale pátým místem na Rallye Dakar nepohrdám, říká pilot kamionu Macík

Číst článek

Ten už má se slavným závodem bohaté zkušenosti, Enge se na premiérovou extrémní zátěž v podobě dvoutýdenního závodu těší.

„Nemáte svou postel a komfort. V autě strávíte nějakých deset hodin denně, z toho šest hodin v plném tempu, v prachu a písku. Bugina nemá čelní okno a boční okénka, takže jedete se zavřenou helmou jako ve formuli. I tak máte písek mezi zuby, všude. Bude to masakr,“ podotýká Enge.

Další ročník Rallye Dakar odstartuje první měřenou etapou v neděli 3. ledna v Džiddě. Ještě o den dříve je na programu slavnostní prolog.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme