Prokop se po čtvrté etapě Dakaru drží stále v elitní desítce, mezi motocyklisty si polepšil Michek

Martin Prokop zajel ve 4. etapě Rallye Dakar čtrnáctý čas a dál drží průběžné deváté místo v kategorii automobilů. Na trase 453 km dlouhé rychlostní zkoušky mezi saúdskoarabskými městy Naúm a Úla zaostal o téměř 29 minut za rekordmanem v počtu celkových triumfů Stéphanem Peterhanselem z Francie, který vybojoval premiérové letošní etapové prvenství.

Tento článek je více než rok starý.

Úla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop v nekonečných dunách dakarské Rallye

Martin Prokop v nekonečných dunách dakarské Rallye | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

Novou českou jedničkou mezi motocyklisty je na 22. místě debutant Martin Michek. V kategorii kamionů drží čtvrtou příčku Martin Macík, ale hned za něj se již posunul Aleš Loprais, který zajel jako nejlepší Čech sedmý čas.

Prokop ve třetí etapě Dakaru dojel na 13. místě. Celkově se posunul do elitní desítky

Číst článek

Peterhansel se posunul na třetí místo průběžného pořadí a přiblížil se na necelých 12 minut k lídrovi Carlosi Sainzovi. Španěl ve středu prohrál ještě s obhájcem prvenství Násirem Attíjou z Kataru, který stlačil jeho náskok pod dvě a půl minuty. Prokopova celková ztráta už přesáhla hodinu, ale se čtvrtou etapou byl spokojený.

„Nebylo to špatný. Neudělali jsme žádnou větší chybu, jenom jsme jednou měnili kolo. Ale na to, že tady vysypali všechny kameny světa na tuhle erzetu, je jedno píchlý kolo dobrý výkon,“ řekl Prokop na facebooku.

Těší se na spíše písečné profily trati, které by měly následovat v dalších dnech. „Jsme rádi, že jsme to přeskákali, ty čtyři dny. Dneska posledních 50 kilometrů byl jenom trial na jedničku dvojku. Kamiony přes to frčí a my se tam trápíme. Těch šutrů už máme plný zuby. Doufáme, že dál už to bude jenom o písku a o dunách,“ dodal.

Michek si polepšil

Michek dosáhl díky 19. času na své dosavadní maximum. V průběžném pořadí se posunul na 22. pozici a je nejlépe umístěným nováčkem ve startovním poli. Jeho týmový kolega Milan Engel, který dosud vedl české pořadí, v závěru etapy výrazně ztratil a klesl z 22. pozice do čtvrté desítky celkové klasifikace.

V jejím čele se drží nadále Ricky Brabec z USA. Etapu vyhrál poprvé v kariéře Juan Ignacio Cornejo z Chile. Na trati byl sice nejrychlejší Brit Sam Sunderland, ale po pětiminutové penalizaci o dílčí triumf přišel. Michek na vítěze ztratil necelých 13 minut.

Loprais zaostal o 19 minut za Rusem Antonem Šibalovem, který vybojoval letos druhé etapové prvenství. Jeho krajan Andrej Karginov sesadil z čela pořadí Bělorusa Sergeje Vjazoviče. Vítěz Rallye Dakar z roku 2014 teď vede s více než desetiminutovým náskokem. Macík dnes ztratil téměř půlhodinu a od třetího Šibalova jej dělí přes 44 minut. Loprais následuje s téměř desetiminutovým odstupem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme