Prokop ve třetí etapě Dakaru dojel na 13. místě. Celkově se posunul do elitní desítky

Automobilový jezdec Martin Prokop se na Rallye Dakar posunul do elitní desítky. S vozem Ford Raptor obsadil v úterní třetí etapě 13. místo a průběžně je devátý. Do vedení se dostal dvojnásobný dakarský vítěz Carlos Sainz ze Španělska, který přeskočil Argentince Orlanda Terranovu. Bývalý mistr světa v rallye má nyní v čele náskok necelých pěti minut na loňského vítěze Násira Attíju z Kataru.

Tento článek je více než rok starý.

Naúm (Aktualizováno: 16:40 7. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prokop na letošní Rallye Dakar

Martin Prokop na letošní Rallye Dakar | Foto: Carlos Jasso | Zdroj: Reuters

Prokop v úterní etapě, která měla start i cíl v Naúmu a závodníci v ní urazili 404 měřených kilometrů, zaostal za Sainzem o 22:33 minuty. V průběžném pořadí ztrácí 48:05 minuty.

Prokop se ve druhé etapě Dakaru znovu potýkal s technikou. Macík dojel čtvrtý mezi kamiony

Číst článek

„Dnes to bylo bez defektu, ale bohužel jsme zjistili, že nestíháme rychlostí. Všechna auta nás předjíždí jako nůž máslem,“ řekl Prokop na facebooku.

Problémem podle něj je nedostatečná maximální rychlost jeho vozu. „Na začátku na rovinách nás předjížděli jeden po druhém. Zkoušeli jsme se jich držet, ale nešlo to. Uvidíme, jestli se s tím dá něco dělat, ale bojím se, že ne. Musíme počkat na pomalejší úseky, protože náš motor má dobrý kroutící moment. Ve velkých rychlostech ale nefunguje,“ uvedl Prokop.

Brabec „vyletěl“ do čela

Mezi motocyklisty v úterý kralovali jezdci továrního týmu Honda, kteří obsadili první tři místa a vítězný Američan Ricky Brabec se stal i novým lídrem soutěže. Na druhého Josého Ignacioa Corneju z Chile má náskok 15 minut.

Výsledky kategorie motocyklistů se dnes dodatečně měnily. Pořadatelé totiž udělali chybu v roadbooku, který závodníkům rozdali krátce před startem, a zrušili závěrečnou část etapy. Místo 404 km tak jezdci absolvovali jen 389 měřených kilometrů.

„V GPS mi chyběl jeden kontrolní bod, který neměl nikdo. Hledal jsem ho a nakonec tam nebyl, respektive byl na nějaké kamenité hoře, na kterou se nedalo dostat, i když jsem to zkoušel zleva zprava. Skákal jsem tam po velkých šutrech jako kamzík. A co jsem se ptal v bivaku, tak ho nemá nikdo,“ uvedl Milan Engel na svém facebooku. Věřil proto, že poslední část etapy bude dodatečně zrušena, a to se také stalo.

Engel, který v závěru výrazně ztratil, tak nakonec obsadil 19. místo a v průběžném pořadí se posunul na 22. pozici. Polepšil si i jeho týmový kolega Martin Michek, jenž je 26. Naopak Jan Brabec klesl na 33. místo.

V kategorii kamionů byl z Čechů nejrychlejší pátý Aleš Loprais, Martin Macík byl sedmý a průběžně je čtvrtý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme