Má obrovskou váhu, vyzdvihuje Pech svůj osmý titul z rallye. Souboj s Kopeckým zhatil koronavirus

Na Šumavě měla o tomto víkendu probíhat Rallye Klatovy, poslední podnik mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. V čele šampionátu byl Václav Pech o pouhých sedm bodů před Janem Kopeckým. Atraktivní souboj o titul ale zhatil koronavirus, kvůli kterému pořadatelé čtvrtý díl domácího šampionátu zrušili. Mistrem se tak stal po osmé v kariéře plzeňský Václav Pech.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Pech

Václav Pech | Zdroj: Profimedia

„Má obrovskou váhu. Nechci říct, že to je ten nejvydřenější titul, ale po dlouhé době jsme sesadili škodovku z trůnu. A hlavně po strašně dlouhé době jsme s nimi jeli vyrovnaně o vítězství, z čehož mám největší radost,“ těšilo nového mistra Václava Pecha, že se svým speciálem Ford Focus WRC dokázal svádět vyrovnané souboje s továrním jezdcem Škody Janem Kopeckým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak závodníci Pech a Pokorný hodnotí letošní mistrovství České republiky se dozvíte v příspěvku Vladislava Janouškovce

Na Šumavě měl přitom hájit těsný sedmibodový náskok. „My jsme museli vyhrát v jedné etapě, a pak mohli Šumavu odjet na druhém místě. To jsem stejně považoval jako strašně těžký úkol a že se pojede naplno do konce,“ tušil Pech.

„Nicméně jsem se na ten závod strašně těšil, protože v domácím prostředí a po dlouhé době takto do posledních závodů vyrovnaný mistrák tady dlouho nebyl,“ respektuje třiačtyřicetiletý mistr republiky Václav Pech kvality obhájce titulu Jana Kopeckého.

Ten věřil, že deštivé počasí a klouzavá trať by mu v Klatovech seděly. V podobných podmínkách totiž ovládl třetí a poslední závod v Pačejově.

Gratulace Kopeckého

„Samozřejmě mu gratuluji k titulu. Na druhou stranu mě může těšit fakt, že když sečtu všechny závody dohromady, tak jsme byli pořád rychlejší,“ připomíná vicemistr pro rok 2020 Jan Kopecký, že zatímco na Rally Bohemia ztratil na Pecha pouze šest a na Valašské rallye dokonce jen pět sekund, v Pačejově byla jeho Škoda Fabia rychlejší než Ford Focus nového šampiona o více než půl minuty.

„Nemůžeme tyto dva vozy srovnávat s WRC. Samozřejmě je to napínavé pro diváky. Motorističtí fanoušci, kteří znají techniku, tak ví, že se ty vozy nedají srovnávat,“ konstatuje Jan Kopecký, že technická převaha byla na straně Václava Pecha. Ten se raduje z titulu poprvé od roku 2014 a po osmé v kariéře.

„Mělo se rozhodovat až na posledním závodě. Tím, že jsme před ním měli lepší výchozí pozici, tak jsme se stali mistry my. Ale takto dramatický boj o titul do posledních metrů jsme ještě asi nezažili. Vždy bylo rozhodnuto mnohem dřív,“ líbily se Václavu Pechovi letošní souboje s Janem Kopeckým.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme