Pivem proti časovému posunu. Martin Šonka v Indianapolis hájí vedení v Red Bull Air Race

Své letadlo dva týdny neviděl, teď už v něm má za sebou kvalifikaci na předposlední závod sezony. Martin Šonka je v Indianapolis a poletí i o to, aby se udržel ve vedení v seriálu Red Bull Air Race.

Indianapolis (Aktualizováno: 18:54 7. 10. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před třemi týdny měl Martin Šonka kousek od Vídně velkou fanouškovskou podporu, byl to nejbližší závod českým hranicím v sezoně. Po dvou týdnech zamířil Šonka do Spojených států.

Radostí bych proskočil plexisklem, říká po triumfu Martin Šonka. Prohrál až souboj na pódiu

Číst článek

„V Americe jsme týden před závodem, je to standardní doba. Program je tu nabitý na minuty. Když zrovna nelétáme nebo nešroubujeme letadlo, máme jeden meeting za druhým,“ vzkazuje z Indianapolis Radiožurnálu Martin Šonka.

Indianapolis je na východě Spojených států, pro představu jižně od Chicaga asi dvě hodiny cesty. Časový posun od Česka je šestihodinový.

„Za ten týden se člověk docela srovná a tým mi pomáhá. V prvních dnech jsem si mohl dojít i někam na pivo, to pak člověk líp spí,“ přiznává, jak se dá připravovat na důležitý zápas sezony.

Kvalifikaci Šonka vyhrál, v úvodním kole ale bude mít těžkého soupeře. Kirby Chambliss sice už nemá šanci na celkovou výhru, ale v seriálu je už 15 let. Letět v tomhle sportu tak nějak na jistotu, aby z toho byly alespoň nějaké body, to podle Šonky nejde.

„To neexistuje. Když poletím na jistotu, bude tam dalších pět, kteří mě převálcují. Člověk musí jít furt na úplnou hranu,“ vysvětluje.

Létání se řeší i v přestávce

Prostoje mezi závody jsou poměrně velké. A tak je dost času na to myslet na vedoucí pozici. I mimo hangár, doma ve volných chvílích.

„Chtě nechtě se kolem toho všechno točí, u nás doma je to úplně normální. Myšlenky tam jsou pořád, ale ne na šampionát, ale jak udělat jaký manévr, co udělat na letadle a plánován na další sezonu. Ale na výsledek se snažím nemyslet,“ říká Martin Šonka.

Doma cestou z kuchyně do obýváků nechodí s roztaženýma rukama a mezi furty se nenaklání jako kolem soutěžního pilonu, ale teď v Indianapolis už si něco podobného jistě zkusí. V 19 hodin totiž začne úvodní kolo.

A Martin Šonka si bude přát, aby se dostal do finále a stále mohl pomýšlet na celkovou výhru v Red Bull Air Race.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme