‚Ve sprinterských etapách je naším cílem neztratit.‘ Kreuzigerův tým zatím taktiku na Tour nemění

Dlouho to vypadalo, že do žlutého trikotu půjde někdo ze stáje, kde jezdí i úřadující vítěz Tour de France Geraint Thomas. Nakonec ale přiletěl do cíle týmové časovky v Bruselu se svojí partou Mike Teunissen a ve vedení závodu zůstal.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdci stáje Dimension data během týmové časovky na Tour de France

Jezdci stáje Dimension data během týmové časovky na Tour de France | Foto: GONZALO FUENTES | Zdroj: Reuters

Stáj Ineos odstartovala do časovky jako první, o sekundu udržela vedení třeba před Quick Stepem, ale když do cíle dorazila stáj Jumbo s dvacetisekundovým náskokem, bylo jasné, že Nizozemec Mike Teunissen zůstane po vítězství v první etapě ve žlutém dresu i nadále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stáj českého cyklistky Romana Kreuzigera nemění na Tour de France ani po týmové časovce taktiku závodu. Více v reportáži Františka Kuny

Kdo měl menší ambice, to byla stáj Dimenson Data, za kterou jede jediný Čech v závodě Roman Kreuziger. Pro Radiožurnál se o něm rozmluvil sportovní manažer jihoafrické stáje Gino van Oudenhove.

„Roman je náš nejlepší vrchař a tým ho během úvodní etapy dobře chránil. Ve sprinterských etapách je naším hlavním cílem nijak zásadně neztratit a až přijdou větší kopce a horské etapy, chceme, aby se posouval pořadím. Kdyby tenhle plán nevyšel, pojedeme na vítězství v jednotlivých etapách,“ nastínil týmovou taktiku.

Pro Kreuzigerovu stáj z toho nakonec bylo 14. místo z dvaadvaceti, ale co je podstatnější, ztráta necelé minuty na čelo. Pro představu, týmová časovka se jela v Bruselu na trati ani ne 30 kilometrů dlouhé.

Teunissen pojede nadále ve žlutém, jeho stáj Jumbo vyhrála na Tour týmovou časovku

Číst článek

„Hodně rychlá, ani ne moc technická. Taková nahoru dolů, zvlněná, hezká trať a pro časovku ideální na rychlost. Klobouk dolů před Jumbem, který má opravdu kvalitní tým a těžko se s nimi porovnávat. Od těch ostatních ale nejsme daleko,“ zněl v cíli spokojeně Roman Kreuziger.

Tour de France se v pondělí přesune z Belgie do Francie, kde už zůstane. Na horské etapy si ale bude muset český cyklista počkat.

„Ten závod bude trochu rozvržený, zítra uvidíme, co se bude dít. Nějakých šedesát sedmdesát kilometrů před cílem hrozí, že by mohl být vítr, takže si musíme dát pozor na terezíny,“ upozorňuje český závodník slangovým výrazem na hrozící boční vítr.

„Musíme naše plány upravovat průběžně během závodu. Záleží na profilu trati, jestli se jede po rovině, nebo ne. Tak se i podle etap mění role jednotlivých cyklistů,“ zní od sportovního manažera Dimension Data.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme