‚Slibuji na svou čest věrnost České republice.‘ Izraelský kouč basketbalistů Ginzburg je hrdým Čechem

Když před sedmi lety nastupoval trenér Ronen Ginzburg k basketbalové reprezentaci, začal přemýšlet také o českém občanství. Čekání na český pas pro sedmapadesátiletého rodáka z Tel Avivu skončilo v úterý. Kouč šestého výběru z posledního mistrovství světa ho slavnostně převzal dopoledne v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronen Ginzburg obdržel české občanství

Ronen Ginzburg obdržel české občanství | Zdroj: Úřad MČ Praha 8

Izraelský trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg už má také české občanství. Po jeho získání Radiožurnálu prozradil, jak dlouho se učil slavnostní slib.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg získal české občanství

„Slibuji na svou čest, věrnost České republice.“ Tak zní slib v podání nového českého občana - Ronena Ginzburga.

Trenér českých basketbalistů ho opakuje krátce poté, co vyšel z prostor obřadní síně Libeňského zámečku v tradičně tmavém obleku. A černá je i jeho rouška, přes kterou vysvětluje, jak dlouho se dvě věty v češtině učil.

„Připravoval jsem si to mnohem déle, než když dělám přípravu na zápas,“ směje se basketbalový trenér Ronen Ginzburg, který působí v Česku a většinu roku tu také žije už 14 let.

„Jsem opravdu nadšený a hrdý, že jsem české občanství dostal. Je to pro mě velký den a dokazuje to, že i tady v České republice si lidé mé práce váží. A také to ukazuje, jak moc mám tuhle zemi rád,“ říká kouč šestého nejlepšího týmu z posledního mistrovství světa.

První gratulace

Také teď bude mít Ginzburg v soukromí co slavit, první gratulace totiž přijímal prakticky ihned po té, co se stal Čechem, a vlastně už i o něco dřív.

„Gratuluji Ronenu Ginzburgovi, šalom, děkuji.“ Izraelský velvyslanec v České republice Daniel Meron  – Ginzburgovi vzkázal, že každý v Izraeli je na něj hrdý, za to co v Česku dokázal, a připomněl také symboliku - letos je to totiž 30 let od znovuobnovení diplomatických vztahů mezi oběma národy.

A právě sbližovat je - se vždycky snažil a stále bude – Izraelec a od úterý také Čech – Ronen Ginzburg.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme