‚Vyslyšeli jsme hlasy lidí.‘ Anglický ragbyový klub pod tlakem veřejnosti změnil logo s hlavou indiána

Anglický ragbyový klub Exeter Chiefs ve čtvrtek po dlouhodobé kritice veřejnosti změnil logo. Důvodem stížností byla hlava původního obyvatele Ameriky. Podle předsedy klubu Tonyho Rowa bylo důležité dát prostor lidem, kteří se vyslovili proti motivu s námitkami, že je vůči indiánské kultuře neuctivý. Nově budou mít hráči na dresech keltského válečníka.

Tento článek je více než rok starý.

Exeter (Anglie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Exeter Chiefs s motivy původních amerických obyvatel

Fanoušci Exeter Chiefs s motivy původních amerických obyvatel | Zdroj: Reuters

Nejprve odstranění maskota „Big Chief“ před dvěma lety, teď výměna indiánského náčelníka za keltského bojovníka z kmene Dumnonů, jejichž hlavním městem byl v době železné právě Exeter.

Za obě změny bojovalo pomocí petic zejména hnutí „Exeter Chiefs for Change“ tvořené fanoušky klubu z nejvyšší anglické divize.

„Jsem nesmírně šťastný a pyšný vidět klub konečně dělat tu správnou věc. Konečně ten správný krok,“ sdělil nadšeně předseda iniciativy Alix Burhouse pro BBC.

Myšlenku podpořil Národní kongres amerických indiánů, který symbol dlouhodobě kritizoval.

Reagoval i šéf klubu Tony Rowe, podle kterého bylo důležité naslouchat kritikům a celou věc důkladně prodiskutovat. „Jsme nadšení přivítat novou éru ragby v Exeteru,“ uvedl v oficiálním prohlášení.

Zároveň ale přiznal, že se přechod k nové identitě nevyhne finančním následkům. Konkrétně si změna vyžádá kolem 500 tisíc liber.

Akce se však zdála nevyhnutelná. Vždyť i několik soupeřů Chiefs žádalo příchozí fanoušky, aby nenosili čelenky s motivem původních obyvatel.

Redskins a Indians

Podobnému nátlaku čelil i washingtonský klub amerického fotbalu jménem Redskins. Název vydržel do té doby, než jejich produkty začali sponzoři stahovat z prodeje kvůli urážlivosti směrem k původním obyvatelům.

„Budeme pracovat na novém názvu a designu, který bude odrážet naši tradici a inspirovat fanoušky, sponzory a komunitu po dalších sto let,“ stálo ve vyjádření. Tým je už dva roky bez oficiálního pojmenování.

Ještě aktuálnější je případ ze světa baseballu. Minulý rok se Cleveland Indians museli proměnit v Guardians. „Nejlepší část jména byla vždycky Cleveland,“ řekl slavný herec a zároveň fanoušek Tom Hanks, který video oznamující změnu namluvil.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme