Jsou schopní trénovat sedm hodin v kuse, vzpomíná bývalý ragbista Kafka na angažmá v Japonsku

Na ragbyovém mistrovství světa v Japonsku se bude o víkendu bojovat o postup do semifinále. A poprvé v historii se do vyřazovací části dostala i domácí reprezentace, která se víc přiblížila elitě teprve na šampionátu v roce 2015. Tehdy ještě nepostoupila ze skupiny, ale porazila jeden top tým.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonské vítězství nad Jižní Afrikou před čtyřmi lety bylo ragbyovou senzací.

Japonské vítězství nad Jižní Afrikou před čtyřmi lety bylo ragbyovou senzací. | Foto: Stefan Wermuth | Zdroj: Reuters

„Minulé mistrovství světa, kde porazili Jižní Afriku, způsobilo v Japonsku obrovský boom,“ říká o popularitě ragby v Japonsku bývalý český reprezentant Martin Kafka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsou schopní trénovat osm hodin v kuse, vzpomíná bývalý ragbista Kafka na angažmá v Japonsku

Kafka zakončil svoji ragbyovou kariéru v roce 2006 právě v Japonsku, angažmá v téhle asijské zemi pro něj bylo velkou životní zkušeností. A poznal i zajímavé sportovní prostředí, které odráží tamní kulturu.

„Ta společnost je obecně hodně hierarchická. S tím souvisí i to, jak se dívají na - v pozitivním slova smyslu - hvězdy. Na druhou stranu je to hodně uzavřená země, byť se snaží působit otevřeně. Je velmi těžké mezi ně proniknout, aby vás vzali za své,“ popisuje Martin Kafka jeden ze svých postřehů.

OBRAZEM: Zrušené zápasy i domácí radost. Ragbyový šampionát má za sebou základní skupiny

Číst článek

„Já jsem Japonce poznal tak, že opravdu fungují jako roboti. Jsou schopní trénovat sedm hodin v kuse a jsou schopní hodiny a hodiny dělat jednu a tu samou věc,“ popisuje Kafka.

V Top League se objevily i velké hvězdy světového ragby, naposledy třeba jeden z nejlepších hráčů historie - dvojnásobný mistr světa, Novozélanďan Daniel Carter. Ragby je v Japonsku postavené na financích z velkých firem, které jsou i v názvech klubů.

„Oni staví týmy tak trochu na zelené louce. Díky financím tam chodí hodně hráčů převážně z jižní hemisféry. Když jsem tam hrával, byl jsem tam vlastně jediný Evropan, takže jsem se ani necítil jako Čech, ale spíš jako Evropan,“ vzpomíná Martin Kafka, který poznal před třinácti lety japonské ragby zblízka.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme