Ruská antidopingová komise nadále nesmí provádět kontroly, v ohrožení je účast Rusů na olympiádě

Světová antidopingová agentura (WADA) rozhodla na svém čtvrtečním zasedání v Soulu, že prozatím nevrátí té ruské právo provádět kontroly sportovců. Podle ní je ruská agentura stále nekompetentní. Ruský ministr sportu uvedl, že mají její rozhodnutí politický charakter.

Tento článek je více než rok starý.

Soul Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014 | Zdroj: ČTK

Takové rozhodnutí WADA může snížit šance na to, že se ruští sportovci zúčastní olympiády v korejském Pchjongčchangu.

Hlavními problémy s obnovením kompetencí ruské antidopingové agentury je neochota Rusů uznat závěry McLarenovy zprávy, která informuje o ruském státem podporovaném dopingu, a také to, že o machinacích se vzorky během olympiády v Soči vědělo ministerstvo sportu.

Rusové budou žádat o vydání bývalého šéfa antidopingové kanceláře, ten nyní žije v USA

Číst článek

WADA zastavila činnost ruské antidopingové agentuře poté, co McLarenova zpráva odhalila systematický ruský doping podporovaný státem. Ten měl probíhat během letních her pořádaných před pěti lety v Londýně, a především během domácí zimní olympiády v Soči v roce 2014.

Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov reagoval podle agentury Reuters vyjádřením, že některá kritéria pro obnovení ruské antidopigové federace mají „politický charakter“.

Mezi zatím potrestanými ruskými sportovci z olympiády v Soči jsou především běžci na lyžích. O medaile přišli například Maxim Legkov nebo Maxim Vylegžanin. Všichni potrestaní mají také doživotní zákaz startu pod pěti kruhy.

bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme