Rusko nebude bránit sportovcům v účasti na olympiádě v Jižní Koreji, oznámil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil, že ruské úřady nebudou sportovcům bránit v účasti na olympijských hrách v Jižní Koreji, ze kterých bylo Rusko jako stát vyloučeno. Putin to oznámil v souvislosti s tím, že hodlá kandidovat v následujících ruských prezidentských volbách.

Aktualizováno Moskva (Aktualizováno: 18:30 6. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soči 2014. To se ještě Alexandr Zubkov s prezidentem Vladimirem Putinem mohli smát

Soči 2014. To se ještě Alexandr Zubkov s prezidentem Vladimirem Putinem mohli smát | Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že ruské úřady nebudou sportovcům zakazovat účast na nadcházejících zimních olympijských hrách v Jižní Koreji. Mezinárodní olympijský výbor se v úterý rozhodl Rusko jako stát kvůli dopingu z těchto her vyloučit, ruští sportovci ovšem mají možnost závodit pod neutrální vlajkou.

„My, bez nejmenších pochyb, nebudeme vyhlašovat žádnou blokádu, nebudeme bránit našim olympionikům v účasti,“ řekl Putin během setkání s pracovníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu.

Rusové na olympiádě: bez hymny, bez vlajky a s neutrálním oblečením. Chystají bojkot?

Číst článek

V rozhořčené reakci na rozhodnutí MOV pustit v únoru příštího roku na olympiádu v Pchjongčchangu jen ty ruské sportovce, kteří nebyli zapleteni do systematického dopingu, se v Rusku ozývaly i výzvy k bojkotu olympiády.

„Je třeba přímo přiznat, že jsme si to sami zavinili, protože jsme k tomu poskytli důvod. Ale myslím si, že tento důvod použili, mírně řečeno, nepříliš čestně,“ řekl Putin. Většina obvinění se totiž podle něj opírá jen o doznání bývalého šéfa ruské antidopingové laboratoře, jehož morální a etické kvality i duševní stav vyvolávají podle Putina pochybnosti. Jde o „skutečnosti, které nejsou nijak prokázány a které jsou do značné míry nedoložené“, řekl.

Kreml již dříve nabádal k uklidnění emocí kolem rozhodnutí MOV o vyloučení Ruska z olympiády. Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova „je nutné se oprostit od emocí a nejprve dostatečně seriózně analyzovat rozhodnutí, která Mezinárodní olympijský výbor vůči naší zemi přijal, než vynášet nějaké názory v této věci“.

„V každém případě si ještě musíme odpovědět na řadu otázek a k tomu jsou potřebné kontakty s olympijským výborem. Teď je nezbytné rozhodnout, kdo tyto kontakty povede a jak je povede. Vyjasnit je třeba i řadu dalších technických otázek,“ poznamenal Peskov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme