Rusko začalo zakazovat sportovní soutěže, šachový Turnaj kandidátů ale dostal zelenou

Favorit šachového Turnaje kandidátů Fabiano Caruana okomentoval situaci po prvním kole výstižně: „Jsme na jedné z posledních sportovních akcí, které ještě nebyly zrušeny. Uvidíme na konci, jestli to bylo správné rozhodnutí.“ Asi nejdůležitější šachový turnaj roku začal v Jekatěrinburgu teprve v úterý, ačkoliv ve stejný den se po celém Rusku sportovní klání kvůli obavám z epidemie koronaviru vesměs rušila.

Tento článek je více než rok starý.

Jekatěrinburg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek šachové partie

Začátek šachové partie | Zdroj: Pixabay

Ruské ministerstvo sportu zakázalo od 16. března veškeré sportovní akce s mezinárodní účastí. O den později se definitivně zastavily i tamější hokejové, fotbalové nebo basketbalové soutěže. Turnaj kandidátů se ale konat bude.

‚Udělal jsem chybu, ale nepodváděl jsem celý život.‘ Potrestaný Rausis už návrat k šachu neplánuje

Číst článek

„Zařídili jsme všechna hygienická a preventivní opatření. Hráči prošli testy a budou monitorováni v průběhu turnaje. Následujeme doporučení Světové zdravotnické organizace a dalších institucí. Věříme, že tato opatření budou dostačující, i s vědomím toho, že se nejedná o masovou akci,“ citoval oficiální web FIDE předsedu Mezinárodní šachové federace Arkadije Dvorkoviče.

Žádní diváci, novináři mohou do hracích prostorů pouze prvních pět minut. Fotografovat se smí z minimální vzdálenosti šesti metrů. Odpadne také tradiční povinné podání rukou před i po partii.

„Bude to velký turnaj. Nejen pro šachový svět, ale potenciálně pro všechny sportovní fanoušky, protože většina ostatních akcí byla zrušena,“ dodal Dvorkovič.

Kritika

Zákaz diváků přímo v hracím sále není pro organizátory tak citelný. Běžným standardem je přenášení tahů i živého přenosu na internetu, který je divákům k dispozici i s komentářem. FIDE ale čelí kvůli pořádání turnaje, jehož vítěz vyzve na konci roku v zápase o mistra světa současného šampiona Magnuse Carlsena, i kritice.

Fotbalové Euro se definitivně přesouvá na příští rok. UEFA přerušila Ligu mistrů a Evropskou ligu

Číst článek

Jeden z osmičky kvalifikovaných hráčů Tejmur Radžabov z Ázerbájdžánu se dokonce po neúspěšné výzvě k odložení turnaje svého těžce vybojovaného účastnického místa vzdal. Bývalý mistr světa Vladimir Kramnik se zase na poslední chvíli rozhodl na znamení nesouhlasu s konáním odstoupit z pozice komentátora.

A pořadatelé si leccos vyslechli i po slavnostním zahájení, na které pozvali plný sál lidí. Byť se později hájili, že hráči na místě přítomní nebyli. Riziková může být i délka turnaje, který se koná až do 3. dubna, tedy 18 dní.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace bylo v Rusku k 16. březnu 63 pozitivních testů na koronavirus. Nákaza si zatím nevyžádala žádnou oběť, celosvětově už má ale na svědomí více než 6600 lidských životů.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme