Ruský olympijský výbor považuje sankce za diskriminační, své sportovce chce podpořit

Ruský olympijský výbor (ROV) je připraven podpořit sportovce potrestané kvůli invazi na Ukrajinu všemi dostupnými prostředky včetně právní pomoci. Plošné vylučování ruských sportovců z mezinárodních akcí, k němuž po doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přistoupila drtivá většina mezinárodních sportovních federací, považuje za diskriminační.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští hokejisté se na žádné mezinárodní akci dlouho nepředstaví

Ruští hokejisté se na žádné mezinárodní akci dlouho nepředstaví | Zdroj: Reuters

O situaci ve čtvrtek jednal výkonný výbor ROV. Doporučení MOV je podle něj motivované „vnějšími zásahy sil, které mají daleko ke sportovním ideálům a olympijským hodnotám“. Proti vyřazení ruských sportovců hodlá bojovat.

„Ruští sportovci jsou diskriminováni na základě národnosti a občanství. Přicházejí o právo účastnit se mezinárodních soutěží bez sebemenšího důvodu,“ uvedl Ruský olympijský výbor v oficiálním prohlášení.

Vytáhl si z doporučení MOV argument, v němž samotný Mezinárodní olympijský výbor připouští, že plošné trestání sportovců je nespravedlivé. „Ale kvůli přijatým rozhodnutím tisíce ruských sportovců teď nesmějí závodit na mezinárodní úrovni jen kvůli tomu, že jsou občany Ruské federace,“ doplnil ROV.

MOV bezprostředně po útoku na Ukrajinu zastával postoj, že by ruští sportovci měli mít právo závodit pod neutrální vlajkou. Pak se ale situace vyhrotila a MOV ve svém postoji přitvrdil.

Válku na Ukrajině považuje za natolik závažnou, že jiné řešení než doporučení k vyloučení neviděl. Mezinárodní federace tak až na výjimky učinily a ruský sport se ocitá v izolaci.

Hokej i fotbal

Sborná nebude ani na hokejovém mistrovství světa a přišla o šanci bojovat o postup na MS ve fotbale. Bez favorizovaných ruských závodníků bude krasobruslařské mistrovství světa.

„Tyto restrikce jsou bezprecedentní ve svém rozsahu a negativních důsledcích pro mladé Rusy, kteří si vybrali sport jako svou profesi. Jednoznačný postoj Ruského olympijského výboru je, že by sport měl za jakýchkoliv okolností zůstat stranou od politiky a sportovci by neměli být bráni jako rukojmí v zájmu cílů různých geopolitických sil a individuálních hráčů. Proto jsme hluboce přesvědčeni, že jakékoliv rozhodnutí, které porušuje principy mezinárodního olympijského hnutí, je protiprávní,“ uvedl ROV.

Nabízí podporu individuálním sportovcům i národním sportovním federacím, aby se mohli bránit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme