Rusové budou žádat o vydání bývalého šéfa antidopingové kanceláře, ten nyní žije v USA

Rusko bude usilovat o vydání bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenka, který svědčil o systematickém dopingu v Rusku a při olympijských hrách v Soči. Promluvil loni v květnu po přestěhování do Spojených států amerických. O plánované žádosti o vydání informovali ruští vyšetřovatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014

Dopingová kontrola během her v ruském Soči v roce 2014 | Zdroj: ČTK

Bližší podrobnosti neuvedli, takže není jasné, jak by se mělo případné vydání uskutečnit. Rusko a USA totiž nemají uzavřenou smlouvu o vydávání osob.

Rodčenko v zámoří otevřeně hovořil o tom, jakým způsobem se v ruském sportu systematicky používaly nedovolené podpůrné prostředky a jak se při ZOH 2014 v Soči manipulovalo se vzorky, aby nebyl odhalen doping domácích sportovců.

Tato podezření nyní vyšetřují dvě komise Mezinárodního olympijského výboru. Kvůli údajným podvodům při hrách v Soči byli minulý týden doživotně diskvalifikováni z olympijských her běžci na lyžích Alexandr Legkov a Jevgenij Bělov. Závodníci s tím nesouhlasí a chtějí se bránit.

WADA povolila Rusku, aby se podílelo na dopingových kontrolách

Číst článek

Také ruští vyšetřovatelé nadále sveřepě odmítají, že by v zemi docházelo k dopingovým podvodům.

"Argumenty nezávislého odborníka WADA McLarena ohledně zaměňování pozitivních dopingových testů za negativní v antidopingové laboratoři v Soči při zimních olympijských hrách byly vyvráceny stejně jako existence státního dopingového programu v Rusku za účelem, aby sportovci vyhráli co nejvíce medailí," tvrdí v aktuálním prohlášení.

Mezinárodní olympijský výbor plánuje, že vyšetřovací komise zabývající se systematickým dopingem v Rusku a proviněními ruských sportovců na hrách v Soči dospějí ke konkrétním závěrům v následujících týdnech. Rozhodnutí MOV ohledně účasti ruských sportovců na únorové olympiádě v Pchjongčchangu by mělo padnout v prosinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme