Rusové na olympiádě: bez hymny, bez vlajky a s neutrálním oblečením. Chystají bojkot?

Ruští sportovci smí startovat na únorových olympijských hrách v Koreji. Pokud ale zvítězí, místo vlastní hymny uslyší tu olympijskou. Mezinárodní olympijský výbor totiž Rusko za rozsáhlý dopingový skandál vyloučil a jeho sportovci mají možnost závodit jen pod neutrální vlajkou. Rusové už oznámili, že se proti tomu odvolají ke sportovnímu arbitrážnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní olympijský výbor a jeho představitelé, Thomas Bach a Samuel Schmid

Mezinárodní olympijský výbor a jeho představitelé, Thomas Bach a Samuel Schmid | Zdroj: Reuters

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach označil ruské podvody za bezprecedentní útok na olympijské hry a sport obecně. Za manipulaci se vzorky bylo z předchozích her v Soči zatím diskvalifikováno 25 Rusů, kteří získali 11 medailí.

Rusko za to bylo vyloučeno, má uhradit 15 milionů dolarů a jeho sportovci, kteří prokážou, že do systematického dopingu nebyli zapleteni, budou moct závodit pod označením „olympijští sportovci z Ruska“.

Rusové se mohou zúčastnit olympijských her v Pchjongčchangu, startovat budou pod neutrální vlajkou

Číst článek

Bez ruských symbolů, vlajky, hymny nebo oblečení. Týká se to i hokejového týmu.

„Bylo to těžké rozhodnutí. V zásadě žádné z těch rozhodnutí, které mohl Mezinárodní olympijský výbor udělat, nebylo dobré, ale tohle mi přijde férové. Alespoň ti sportovci, kteří jsou prokazatelně čistí, tak mají šanci na olympijských hrách startovat,“ říká pro Radiožurnál předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Rusko je první zemí vyloučenou za doping z olympijských her. Při minulých letních hrách v Riu nesměli závodit jen vzpěrači a atleti s výjimkou výškařky Klišinové. Tehdy totiž Mezinárodní olympijský výbor nechal rozhodnutí na jednotlivých sportovních federacích.

MOV bude rozhodovat o účasti Rusů na olympiádě v Pchjongčchangu, možné je i jejich vyloučení

Číst článek

„Před Riem jsme nemohli stihnout opravdový proces. Nemohli jsme vyslechnout ruskou stranu, aby se obhájila. Také jsme v té době řešili jen pochybení moskevské antidopingové laboratoře. Teď šlo o manipulace v olympijské laboratoři v Soči. Podmínky tehdy a teď jsou úplně jiné,“ vysvětluje rozdíl prezident MOV Thomas Bach.

Rusové už oznámili, že se proti verdiktu odvolají. Třeba hvězdný útočník Ilja Kovalčuk už ale vyzval k účasti všech ruských sportovců, kteří dostanou šanci startovat jako neutrální.

Proti diskvalifikaci z olympiády v Soči se odvolalo 22 z 25 potrestaných ruských sportovců

Číst článek

Naproti tomu vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, kterého Mezinárodní olympijský výbor jako hlavu státem řízeného dopingu doživotně vyloučil z olympijských her, okomentoval rozhodnutí MOV na twitteru vulgaritami a vyzval k bojkotu olympijských her v Jižní Koreji.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach věří, že k tomu nedojde.

„Olympijským bojkotem se nikdy ničeho nedosáhlo. Také si myslím, že k němu není žádný důvod, vždyť čistí ruští sportovci se mohou zúčastnit. Věřím, že právě oni vybudují jakýsi most do budoucího světa čistšího sportu a nebudou stavět další zeď mezi Moskvou a olympijským hnutím.“

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru se může dotknout i dalších zemí. Šéf Kontinentální hokejové ligy už dříve naznačil, že nemusí do Koreje pustit žádné hráče, tedy ani ty české.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme