Rusové se mohou zúčastnit olympijských her v Pchjongčchangu, startovat budou pod neutrální vlajkou

Ruským sportovcům dovolil Mezinárodní olympijský výbor startovat na olympijských hrách v Pchjongčchangu pouze pod olympijskou vlajkou Rozhodl o tom výkonný výbor MOV, který kvůli dopingovému skandálu suspendoval Ruský olympijský výbor. Při poslední letní olympiádě v Riu mohli Rusové startovat pod svou vlajkou mimo atletů, kteří jen pod tou olympijskou.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Aktualizováno: 21:11 5. 12. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská a olympijská vlajka

Ruská a olympijská vlajka | Zdroj: Reuters

Kvůli dopingovému skandálu byl suspendován Ruský olympijský výbor. MOV vycházel ze závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při olympijských hrách v Soči.

Umožnění startu "čistých" ruských sportovců pod neutrální vlajkou znamená, že nebudou nastupovat v národních barvách a po případných triumfech jim nebude hrát ruská hymna.

Rusko je prvním státem, který byl vyloučen z olympijských her kvůli dopingu. Pokud se tak v minulosti stalo, bylo to z politických důvodů.

Rusové se proti rozhodnutí výkonného výboru MOV odvolají ke sportovní arbitráži v Lausanne. Řekl to předseda Ruského olympijského výboru Žukov.

Z výsledkové listiny poslední zimní olympiády bylo kvůli manipulacím se vzorky vyřazeno 25 ruských sportovců, kteří přišli o jedenáct medailí. Kvůli tomu se před dnešním jednáním výkonného výboru MOV spekulovalo o plošném vyloučení všech ruských sportovců z únorové olympiády, ale k tomu nakonec MOV nesáhl.

Další trest za ruský doping. Olympijský výbor potrestal dvě běžkyně a jednu biatlonistku

Číst článek

Doživotní trest dostal ruský vicepremiér a bývalý ministr sportu Vitalij Mutko, který byl podle vyšetřovatelů odpovědný za státem řízeným dopingem. Nesmí už na žádné olympijské hry.

"Nikdy dřív jsme se nesetkali s takovými podvody a manipulací. Způsobilo to bezprecedentní poškození olympismu a sportu," řekl šéf jedné z komisí Samuel Schmid.

Nikdo medaili nevrátí, budeme se soudit, říká šéfka ruských lyžařů

Číst článek

Mezinárodní olympijský výbor navíc požaduje po Rusku uhradit 15 milionů dolarů (326 milionů korun) za náklady, který měl s vyšetřováním.

Všechny medailové ceremoniály z Her v Soči, kdy se měnilo pořadí kvůli odebrání medailí dopingovým hříšníkům, se odehrají při olympiádě v Koreji. Uvedl to na tiskovém konferenci prezident MOV Thomas Bach.

Ruská státní televize uvedla v návaznosti na vyjádření MOV, že přenosy z olympiády nebude vysílat.

ČTK, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme