Kanoista Martin Fuksa má devátý titul mistra Evropy, v polské Poznani kraloval v závodě na 1000 metrů

Kanoista Martin Fuksa se stal potřetí mistrem Evropy v závodě na 1000 metrů. Na olympijské trati jasně ovládl šampionát v Poznani a získal celkově devátý evropský titul. Vítěze květnového Světového poháru Scheibnera z Německa porazil o více než 1,4 sekundy. Třetí Rus Šamšurin ztratil téměř dvě sekundy. Čtyřkajak Jakub Špicar, Vilém Kukačka, Daniel Havel a Jan Vorel obsadil na pětistovce pátou příčku. Od medaile je dělila necelá půlsekunda.

Tento článek je více než rok starý.

Poznaň (Polsko) (Aktualizováno: 13:26 5. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa na mistrovství Evropy v Bělehradě

Martin Fuksa. Archivní foto | Zdroj: Český svaz kanoistů

Před finále byl Fuksa hodně nervózní. „Jako že fakt hodně, protože jsem si chtěl něco dokázat. Medaili jsem na velké akci dlouho nezískal. Když nepočítám Světový pohár v Szegedu, tak na velké akci, jako je Evropa nebo svět, to bylo naposledy v roce 2018. Chtěl jsem hrozně získat medaili a nejlíp tu nejcennější,“ svěřil se v nahrávce pro média.

Skvělý výsledek na Světovém poháru. Kajakář Dostál si dojel pro stříbro, kanoista Fuksa má bronz

Číst článek

Se Scheibnerem se vzdálili ostatním. Když mu Němec o něco poodjel, neztrácel hlavu. „Snažil jsem se držet svoje tempo, fakt se soustředit na sebe,“ uvedl Fuksa. V poslední čtvrtině český kanoista nastoupil a nechal Scheibnera daleko za sebou. „Pak jsme dal finiš a do toho jsem věděl, že už na to mám a že to dám,“ radoval se.

„Měl jsem radost, ale spíš mi spadl kámen ze srdce, že můžu být ještě strašně rychlej. Doufám, že to takhle budu dokazovat ještě pár let,“ doplnil osmadvacetiletý závodník.

O jubilejní desátý evropský titul bude usilovat v neděli na své oblíbené pětistovce. Pro českou výpravu získal Fuksa v Poznani druhou medaili po pátečním bronzu kajakáře Jakuba Zavřela na 500 m.

Do nedělního finále dvoustovky postoupila kanoistka Jana Zetek, která skončila v dopoledním semifinále třetí. Další české lodě v semifinálových jízdách neuspěly. Zavřel pojede na dvoustovce alespoň finále B.

S výjimkou Fuksy nestartují na šampionátu žádní čeští olympionici, kteří se představí na hrách v Tokiu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme