Špatný den Špicara s Havlem. Kajakáři jeli dvě semifinále během půl hodiny, v obou vypadli

Do Bělehradu na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice odjížděli Daniel Havel a Jakub Špicar s ambicemi na jednu z medailí. Jenže oba mají za sebou jeden z nejhorších dnů kariéry. Na čtyřkajaku a pak i na deblu totiž nepostoupili ze semifinále a teď přemýšlí, jak dál.

Tento článek je více než rok starý.

Bělehrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Špicar a Daniel Havel budou místo finálových bojů fandit z tribun

Jakub Špicar a Daniel Havel budou místo finálových bojů fandit z tribun | Zdroj: Český svaz kanoistů

Takhle rychlý konec na evropském šampionátu si kajakáři Daniel Havel a Jakub Špicar nepředstavovali. Medailisté z posledního mistrovství světa v Račicích na čtyřkajaku i deblkajaku v Srbsku totiž vypadli v semifinále hned první soutěžní den a v jiných disciplínách už nestartují.

Když se závod povede, tak mi to dobíjí baterky, říká po úspěšném začátku ME kanoista Martin Fuksa

Číst článek

„Takovýhle den jsem zažil naposledy v dorostencích na juniorském mistrovství světa. Bylo to dost podobné, takže tohle nebude jeden z těch lepších dnů,“ litoval po prvním dnu mistrovství Evropy Daniel Havel. „Moc jsme to nezvládli,“ doplnil Jakub Špicar.

Spolu získali loni na domácím světovém šampionátu v Račicích bronz jak na čtyřkajaku tak deblkajaku. Medailovou sbírku ve stejných disciplínách ale v Bělehradě nerozšíří.

„Měli jsme si líp promyslet taktiku. Pošetřit síly v rozjížďce na čtyřkajaku a postoupit rovnou na deblu. Pak by se den vyvíjel jinak. Takhle jsme chytli semifinále půl hodiny po sobě a čtyřkajak je tak laktátová věc, že se to z těla nestačí vyplavit. Na deblkajaku už nebylo kde brát,“ vysvětluje Daniel Havel.

Příště jen jedna disciplína?

„Kdo chce moc, nemá nic,“ ví Špicar a přemýšlí nad otázkou, co dál, když konkurence a specializace na jednotlivých tratích i disciplínách roste.

„Uvidíme, jak s tím naložíme na mistrovství světa. Jestli se třeba nerozhodneme jen pro jednu disciplínu. Musíme si sednout s trenérem Honzou Součkem a zanalyzovat to,“ vysvětluje šestadvacetiletý Havel a naproti němu stojící Špicar souhlasně pokyvuje.

Oba teď čeká odlišná role v české výpravě, než na kterou nejsou zvyklí. Budou fandit závodníkům, kterým půjde o medaile.

Kanoista Martin Fuksa bude dnes útočit na sedmý titul mistra Evropy. Na šampionátu v Bělehradě ho čeká finále závodu na 1000 metrů. Stejně dlouhá trať čeká i kajakáře Josefa Dostála.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme