Fuksa vybojoval na evropském šampionátu na kilometrové trati stříbro, nestačil jen na mistra světa

Kanoista Martin Fuksa získal na mistrovství Evropy v Mnichově stříbrnou medaili v závodě na 1000 metrů. Na olympijské trati jej porazil jen letošní světový šampion Rumun Catalin Chirila. Třetí místo obsadil Carlo Tacchini z Itálie.

Tento článek je více než rok starý.

Mnichov (Aktualizováno: 17:19 20. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa

Martin Fuksa | Foto: Iva Roháčková

Devětadvacetiletý Fuksa na kilometru obhajoval triumf z loňského ME v Poznani, po velkém boji ale prohrál s Chirilou. Krátce po polovině trati se český reprezentant dostal do čela, o pět let mladší Rumun se ale dokázal na první místo vrátit a následně se mu podařilo ustát Fuksův finiš.

V Halifaxu začíná mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Česká výprava nejvíce spoléhá na Fuksu

Číst článek

„Vůbec jsem Rumuna celou dobu neviděl. Ve finiši jsem se snažil ze sebe vytlačit maximum. Věděl jsem, že jsme na tom plus minus stejně. Doufal jsem, že když se podívám v cíli, že tam budu o trošku před ním, ale nebyl jsem. Nedá se nic dělat. Myslím, že jsem předvedl super závod. Jsem fakt spokojený a jsem rád za další medaili,“ řekl desetinásobný mistr Evropy Fuksa, který získal čtrnáctou evropskou medaili. Chirila po triumfu na MS před dvěma týdny ovládl poprvé i kontinentální šampionát. Fuksa byl v Halifaxu třetí.

Fuksův mladší bratr Petr byl na dvoustovce šestý, za nejrychlejším Litevcem Henrikasem Žustautasem zaostal o 0,858 sekundy. Po vítězství v rozjížďce jel v páté dráze určené favoritům.

„Věděl jsem, že ten Litevec, Španěl (Pablo Graňa) a Polák (Oleksii Koliadych), který vyhrál mistrovství světa v Halifaxu, budou fakt rychlí. Popravdě jsem si říkal, že kdybych byl do šestého místa, tak bych byl fakt rád. A byl jsem šestý a jsem zklamaný. Kdybych byl do čtvrtého, tak bych byl rád,“ hodnotil své vystoupení.

Půlsekunda od medaile

Věděl, kde na trati trvající necelou sekundu ztratil. „Myslím si, že jsem mohl mít lepší start. Ten mě stál čtvrté místo. Od čtvrtého místa to byla desetina,“ přemítal. Také zaváhal, když se posouval do středu dráhy, protože v rozjížďce dostal napomenutí, že jel příliš u kraje. „Trochu jsem přeřídil a to taky nebylo ono. Myslím si, že tam pár chybiček bylo,“ dodal čtyřiadvacetiletý kanoista. Od medaile ho dělila půl sekunda.

Alžběta Veverková a Martina Malíková obsadily na pětistovce na deblkanoi deváté místo.

Závěr sobotního programu na ME poznamenala nepřízeň počasí. Po závodu kanoistů na 5000 metrů začalo na kanále pršet a další disciplíny byly nejprve odloženy a poté přeloženy na neděli. O den později se na pětikilometrové trati představí i kajakáři Josef Dostál a Eliška Betlachová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme