Šachový virtuos Kasparov se vrací. Na americkém turnaji vyzve světovou špičku

Bývalého mistra světa Garriho Kasparova už zřejmě šachový důchod omrzel. Zahraje si totiž příští měsíc na turnaji ve Spojených státech, kde dostal stejně jako další tři hráči divokou kartu. Oznámili to ve čtvrtek podle agentury AFP organizátoři turnaje. Kasparov ukončil šachovou kariéru v roce 2005.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachista Garri Kasparov

Šachista Garri Kasparov | Zdroj: Profimedia

Šachista Garri Kasparov vyzve na americkém turnaji v Missouri devět špičkových hráčů. Síly změří například s druhým nejlepším hráčem světa, Američanem Hikaru Nakamurou nebo teprve 27letým ruským velmistrem Sergejem Karjakinem.

Na turnaj jede i nejlepší český šachista David Navara, který stejně jako Kasparov obdržel od pořadatelů divokou kartu.

Navara vs. Kasparov. Nebude hrát jako kdysi, ale bude silný soupeř, odhaduje česká jednička

Číst článek

„Jsem zvědav, jestli si ještě pamatuji, jak táhnout s figurkami," vtipkoval na sociální síti Twitter Kasparov.

„Jsem rád, že mám šanci vrátit se za šachovnici proti elitní konkurenci. Tak silné pole bude pro mě zdaleka nejtěžší test od té doby, co jsem skončil," uvedl pak v oficiálním prohlášení.

Ve svých 54 letech je nejstarším hráčem turnaje, který se uskuteční od 14. do 19. srpna. Hraje se o 150 tisíc dolarů, tedy zhruba 3,5 milionu korun.

Kasparov se stal během své kariéry symbolem královské hry. Od počátku své kariéry až do jejího ukončení se držel mezi absolutní špičkou. Svou nápaditou a úchvatnou hrou vyznavač útočného, ba přímo dravého stylu s množstvím obětí a rafinovaných léček ohromil všechny znalce a přilákal ke hře spoustu nových příznivců.

U šachovnice od pěti let

Garri Kasparov, vlastním jménem Harry Weinstein, se narodil 13. dubna 1963 v Baku. Jeho otec byl německý Žid a matka Arménka. Krátce po otcově smrti v roce 1975 pak ázerbájdžánský rodák přijal matčino jméno.

Ke stolku s 64 černobílými poli začal Kasparov usedat a hrát v pěti letech. Za dva roky už řešil složitější partie. Kasparovův nástup mezi šachovou smetánku byl raketový. Na turnaji v Minsku v roce 1978 poprvé zdolal velmistra, v šestnácti pak zvítězil v turnaji velmistrů v Banja Luce.

Pohádkovou kariéru Kasparov vyšperkoval 9. listopadu 1985, kdy sesadil z trůnu Anatolije Karpova a stal mistrem světa, ve dvaadvaceti letech nejmladším v historii. Se svým hlavním sokem, jehož neměl nikterak v lásce, se utkal o titul ještě třikrát a pokaždé postavení světové jedničky uhájil.

Nenapodobitelné kombinační schopnosti plnily svůj účel a Kasparovat tak mnozí označovali za nejlepšího šachistu všech dob. Kasparov opustil šachovou scénu v roce 2005 a vrhl se na politiku. Začal vystupovat jako nesmlouvavý kritik prezidenta Vladimira Putina, založil vlastní stranu, a chtěl dokonce kandidovat v prezidentských volbách.

Od roku 2013 žije v New Yorku, v Rusku mu hrozí trestní stíhání za konflikt s policisty při demonstraci.

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme