Šachy jako posilovna. Hodiny u šachovnice jsou velmi vyčerpávající, vysvětlují velmistři

Elitní šachista Vladimir Kramnik si myslí, šachové partie se dají srovnat s náročným cvičením. Alespoň co se týče spotřebované energie. I když šachisté většinu času prosedí za stolem, stojí je zápasy spoustu nejen psychických i fyzických sil.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český šachista David Navara

Český šachista David Navara | Foto: Luboš Vedral | Zdroj: Český rozhlas

„Někdy se hrají i dvojkola a to se může stát, že strávím za šachovnicí deset hodin denně,“ popisuje pro Radiožurnál jeden z příkladů přípravy a herního vytížení během turnajů velmistr David Navara.

Navara vs. Kasparov. Nebude hrát jako kdysi, ale bude silný soupeř, odhaduje česká jednička

Číst článek

Šachy se tak dají se přirovnat svým způsobem k jiným a často hodně odlišným závodním činnostem „Momentálně jsou šachy jako každý jiný sport. V určitou chvíli je už docela obtížné hrát - zvlášť po čtyřicítce. I když se zdá, že šachy jako karty, které můžete hrát do devadesáti. Ale šachy jsou velmi náročné na energii,“ říká elitní šachista Vladimir Kramnik.

„Dám vám jednoduchý příklad: Když třeba někdo řeší ne úplně těžké matematické úlohy čtyři hodiny v kuse, tak vás může ubezpečit, že pak bude vyčerpaný jako z posilovny," vysvětloval bývalý mistr světa v interview s brazilskou nezávislou filmařkou Clarou Cavourovou.

Ruský hráč má za sebou nespočet náročných soubojů na nejvyšší úrovni „Pamatuji si, jak jsem hrál v roce 2000 o titul mistra světa proti Garry Kasparovovi. Během souboje, který trval tří týdny. Hráli jsme šestnáct partií každý druhý den, tak mám pocit, že jsem shodil 10 kilo. Bez toho abych držel dietu nebo něco podobného. Spotřebuje to hodně energie. Když máte stres a hrajete velmi dlouhé partie, tak taky ztrácíte váhu," přibližuje ruský hráč.

Není nutné být pořád u šachovnice

Šachista zažívá velké vypětí, a často také stres. Jeho koncentrace na partii je maximální, i když se nemusí soustředit po celou dobu.

„Třeba když partie trvá 4 hodiny, tak hráč musí být přítomen, když mu běží čas a je na tahu, ale když je řada na soupeři, může si třeba odskočit, nebo se projít po hracím sále,“ dokazuje aktuálně nejlepší český šachista David Navara, že si hráč při souboji umí alespoň trochu odpočinout.

Odpočinek je pro šachisty důležitý především ve chvílích, kdy velké turnaje nebo zápasy nehrají.

„Relaxace je individuální. Podle příkladu těch úspěšných bych řekl, že je dobré věnovat se nějakému fyzickému sportu. Běhu, plavání nebo tenisu. Je dobré také umět relaxovat tak, že vypnete mozek a načerpáte síly,“ popisuje šachový velmistr David Navara.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme