Ruský šachista Karjakin dostal od mezinárodní federace půlroční distanc, schvaloval invazi

Ruský velmistr Sergej Karjakin dostal za schvalování vojenského útoku na Ukrajinu od Mezinárodní šachové federace (FIDE) půlroční zákaz činnosti. Přijde tak o start na červnovém Turnaji kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Švýcarsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský šachista Sergej Karjakin

Ruský šachista Sergej Karjakin | Foto: Richard Drew | Zdroj: AP/ČTK

FIDE s dvaatřicetiletým Karjakinem zahájila etické a disciplinární řízení koncem února poté, co otevřeně schvaloval kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a dělal si legraci z obětí v oblastech zasažených válečným konfliktem.

Carlsen po jedenácté partii udolal Něpomňaščiho a zůstal šachovým mistrem světa

Číst článek

V pondělí byl Karjakin potrestán. „Porušil článek 2.2.10 etického kodexu, za což se půl roku nesmí zúčastnit žádné soutěže spadající pod FIDE,“ citovala prohlášení federace agentura Reuters.

Spolu s Karjakinem byl vyšetřován také jeho krajan Sergej Šipov. Pětapadesátiletý velmistr však potrestán nebyl. Podle FIDE byly jeho komentáře méně závažné a provokativní než v případě Karjakina.

Federace už dříve kvůli invazi sebrala Moskvě pořadatelství šachové olympiády a kongresu FIDE. Vypověděla smlouvy s ruskými a běloruskými sponzory a také šachistům z obou zemí zakázala používat na turnajích národní symboly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme